Skip to content

Kotlety mielone z ryżem i cebulką.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kotlety mielone – robię je bardzo często, dlatego że są szybkie w wykonaniu, robię je w czasie kiedy gotują się ziemniaki. Do tego lubią je moje dzieci, mąż. Wymyślam tylko to, co można dołożyć do środka, wydaje mi się ze takie trochę wymyślę są lepsze 🙂 Dziś propozycja z ryżem.




Składniki na 8 kotletów:
– 0,5 kg mięsa zmielonego z łopatki
– 1 jajo
– 50 g ryżu
– 1 mała cebula
– pieprz/sól oraz tymianek jako przyprawy
– bułka tarta
-olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko, ja jeżeli gotuje we woreczku, to zużywam pół porcji. Mięso zemleć, lub poprosić wcześniej w sklepie o zmielenie. Cebulkę pokroić drobno.W naczyniu ułożyć mięso, ryż, cebulę, wbić jajo,  można dołożyć trochę kaszy manny lub bułki tartej by masa była bardziej zbita. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Formować kuleczki, spłaszczyć je i obtoczyć w bułce tartej (niektórzy obtaczają tez w jajku, ale uważam że nie jest to konieczne).
Na patelni rozgrzać tłuszcz, zmniejszyć moc palnika, i smażyć mięso na rumiany kolor po obu stronach.
U mnie podane z buraczkami, młodymi ziemniakami i koperkiem 🙂
Smacznego!

10 komentarzy

  1. Anonimowy
    29 kwietnia, 2015 @ 7:40 am

    wyglądają rewelacyjnie,właśnie szukałam takiego przepisu…dziś zrobię na obiad 🙂

    Reply

  2. Insomnia.
    14 maja, 2016 @ 11:05 am

    Dziękuję za przepis! Jest świetny, a danie bardzo smaczne! Pozdrawiam 🙂

    Reply

  3. R.B
    9 listopada, 2016 @ 4:15 pm

    do tego sos pieczarkowy dla rodziców:)

    Reply

  4. Monia.P
    23 września, 2018 @ 12:03 pm

    tak szukalam ze znalazlam!! Glownie szukalam proporcji bo mam dosc sporo miesa i musze sobie dobrac wszystko 😀 Dzieki i smacznego dla kazdego! 🙂

    Reply

  5. Monia
    1 lutego, 2019 @ 8:20 am

    Też robię tak kotlety, tylko dodaje czosnek i cebulę najpierw obsmazam na patelni.

    Reply

  6. cbx
    3 września, 2019 @ 12:41 pm

    zapomniałem kupić bułkę tartą będąc w sklepie wiec znalazłem to . użyłem ryżu basmati pozostałego z wczorajszego obiadu by zagęścić masę . kotlety wyszły bardzo przyjemne. polecam !

    Reply

    • Szopen
      28 marca, 2020 @ 12:14 pm

      Cebulę chyba lepiej zeszklić wcześniej?

      Reply

      • Katarzyna Rzepecka
        29 marca, 2020 @ 10:20 pm

        nie potrzeba.

        Reply

  7. Patka
    12 października, 2020 @ 2:54 pm

    kolety pyszne u mnie tez dziś będą serwowane 🙂

    Reply

  8. Łukasz
    3 lipca, 2021 @ 8:09 pm

    To spróbujcie dodać 1-1.5 łyżki sosu sojowego. Można zmniejszyć ilość soli. Polecam

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *