Skip to content

Udziec z indyka zapiekany z żurawiną.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Takiego indyka robiłam już kilka razy a to dlatego, że mięso jest soczyste, miękkie i lekko słodkie. Nie bez powodu żurawina przecież jest podstawą w wielu przepisach z drobiu 🙂
Składniki:

  • udziec z indyka bez kości 1 kg
  • suszona żurawina 10 dag
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • pieprz, sól
  • ocet balsamiczny 50 ml
  • sok z połowy cytryny
  • bazylia suszona pół łyżeczki
  • opcjonalnie mąka pszenna i śmietana 12% do zaklepania sosu.


Wykonanie:

Jeżeli mięso posiada skórę i kości to należy je usunąć. Po czym mięso natrzeć solą i pozostawić na dwie godziny.
Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawami. Dolać bulion, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Wszystko posypać suszoną żurawiną.
Wstawić do piekarnika i piec przez 80 minut w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Mięso będzie pić bulion i wytapiać do niego swoje aromaty przy czym nie spiecze się zbyt mocno.
Jeżeli chcecie, możecie wykonać do mięsa sos z powstałego podczas pieczenia wywaru. 
Smacznego!

1 Comment

  1. Anonimowy
    4 sierpnia, 2014 @ 7:12 pm

    😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.