Skip to content

Warzywa z patelni z mieszanką ziół, po Grecku.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Lubicie warzywa? Ja bardzo 🙂 Zawsze latem i jesienią z własnego ogródka i ze sklepów kompletuje najładniejsze warzywa, które blanszuje i mrożę. Wykorzystuje je zimą i wczesną wiosną do zup, ale też podsmażam na patelni. Dziś propozycja z mieszanką ziół skomponowaną na wzór przypraw greckich. Idealna potrawa dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów i lubiących zdrową żywność 🙂

Składniki:
mrożone:
– kilka różyczek brokuła
– garść fasolki szparagowej
– garść małych marchewek
– garść kukurydzy
– garść plastrów ziemniaka
– garść papryki zielonej
świeże:
– pół cebuli drobno pokrojonej
– garść pieczarek
Składniki mieszanki ziołowej:
– oregano pół łyżeczki
– pieprz czarny mielony szczypta
– majeranek pół łyżeczki
– bazylia pół łyżeczki
– czosnek granulowany pół łyżeczki
– świeża natka pietruszki kilka gałązek
Wykonanie:


Na patelni teflonowej rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, najpierw podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry, oraz cebulę. Następnie wrzucić warzywa i podsmażać co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut. Pod koniec podsmażania przygotować mieszankę ziołową z wszystkich ziół oraz świeżej natki, i dołożyć do warzyw.
Jeżeli nie lubicie mrożonych warzyw, możecie użyć świeżych, lecz najpierw trzeba je zblanszować kilka minut w lekko posolonej wodzie.
Podawać na przykład z ryżem 🙂
Smacznego!



1 Comment

  1. Anonimowy
    28 lutego, 2015 @ 8:49 am

    mieszanka ziół super:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *