Skip to content

Kotlety mięsne szarpane z serem – szarpańce.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Takie kotlety to specjał mojej siostry i to dzięki niej poznałam ten przepis. Kotletów wychodzi sporo, są smaczne, trochę podobne wyglądem do racuchów. W zasadzie można powiedzieć, że są to takie mięsne racuszki 🙂 Bardzo fajny sposób na urozmaicenie sobie obiadu.

Składniki na około 12-15 kotletów.
– filet piersi z kurczaka – 60 dag
– 30 dag żółtego sera w kawałku
– 2 jaja
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– majonez 3-4 łyżki
– oliwa z oliwek do smażenia
– sól, pieprz, ostra i słodka papryka jako przyprawy
Wykonanie:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, nie musi być bardzo drobna. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jaja roztrzepać widelcem. Składniki te umieścić w naczyniu, dołożyć majonez, mąkę ziemniaczaną i wszystko bardzo dokładnie połączyć, całość powinna mieć konsystencję dość gęstą (zdjęcie poniżej). Doprawić do smaku przyprawami, można też dodać swoje ulubione zioła by pogłębić smak kotletów.
Na patelni teflonowej, lub innej o nie przywierającej powłoce ( ja używam takiej do smażenia naleśników), rozgrzać tłuszcz i łyżką nakładać masę, podobnie jak w przypadku racuchów, po trzy na jeden rzut. Rumienić na złoty kolor najpierw z jednej strony, następnie z drugiej. Wykładać na papierowy ręcznik by osuszyć kotlety z nadmiaru tłuszczu.
I gotowe!
Smacznego! 




3 komentarze

  1. Bożena
    8 maja, 2014 @ 8:43 pm

    Robie takie dosc czesto. ale za kazdym rzaem ciut inaczej..pycha.

    Reply

  2. Anonimowy
    11 grudnia, 2016 @ 10:17 am

    Kotleciki smaczne wszystkim smakowały pozdrawiam Edmunda

    Reply

  3. Beata
    21 listopada, 2018 @ 6:40 pm

    Ja dodaję jeszcze podsmażone pieczarki… pycha ?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *