9 komentarzy

  1. evelinan
    Marzec 17, 2014 @ 8:04 pm

    Ja pizzę w domowych warunkach zawsze na 250*C, 11- max 15 minut piekę 🙂 Główna zasada pieczenia pizzy- wysoka temperatura + krótkie pieczenie. Surowe ciasto warto potraktować olejem zanim położymy składniki- nie przesiąknie. Ja załatwiam dwie sprawy za jednym razem do sosu pomidorowego dodając odrobinę oleju. Nie wiem czemu, ale nie przekonuje mnie grubo posypana warstwa sera na samym wierzchu. Chyba wynika to stąd, że wiem, iż ukrywa się składniki, gdy nie jest się ich pewnym, a większość osób jednak wrzuca ser pod mięso/ warzywa. Nie wiem także skąd pomysł na zamienienie wody na mleko 🙂 PS. Znów widzę przecier.. 😀 Mimo wszystko całość wygląda apetycznie.

    Reply

  2. evelinan
    Marzec 17, 2014 @ 8:05 pm

    PS. 2- Skleroza na starość- czemu wałkujesz ciasto? Pierwsze słyszę o tej metodzie formowania ciasta na pizzę. Od czegoś mamy palce 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Marzec 17, 2014 @ 9:04 pm

      O oleju wiem 🙂 jednak wolę przecier 🙂
      można też posmarować roztrzepanym jajkiem.
      Co do wałkowania – w odróżnieniu to formowania palcami ten sposób jest dużo szybszy i ciasto jest równiutkie 🙂 Palcami formuje tylko brzegi jezeli jest to konieczne.
      Do wielu ciast drożdżowych daje się mleko, by ciasto było pulchne, tak i domowa pizzę lubie na ciescie o grubości około 2 cm. Ale na cieniutkim cieście też na pewno kiedyś się pojawią pizze u mnie, wtedy dodam wodę.
      Nie jestem kucharką która robi ściśle według gotowej receptury, kombinuje dużo sama i praktykuje – jest ok i to najważniejsze.

      ps. ostatnio czepiałaś się koncentratu a nie przecieru 🙂

      Reply

  3. Przepisnaszczescie
    Marzec 18, 2014 @ 11:24 am

    zjadlabym sobie teraz taka pizze, na pewno jest smaczna, tylko brakuje mi tego "wow"
    ja tez walkuje ciasto i jest w porzadku wiec po co sie bawic (chyba ze ktos ma na to czas albo placa mu za to 😉

    Reply

    • evelinan
      Marzec 18, 2014 @ 12:51 pm

      Czas? Poważnie? Wyjąć wałek, oprószyć go, użyć, umyć, wysuszyć, chować.. A palcami czujesz więcej 🙂 Dziwne podejście: "jest dobrze, więc po co zrobić coś, żeby było lepiej "..

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Marzec 18, 2014 @ 4:55 pm

      Kochana, kazda z nas robi według własnego sposobu, i ja swój uważam za bardzo dobry. Nie zacznę ugniatać palcami, bo wiem ze tak jak robię jest lepiej, równiej i wygodniej. A zawsze robie tak jak potrafię najlepiej 🙂 Z wałkiem nie ma duzo pracy, nikt na niego nie musi dmuchać by wysechł… tak jak dłonie, trzena go umyć i tyle.

      Jezeli Ty robisz tak bo uwazasz że tak jest lepiej to nikt nie mówi że masz przestać, szanujmy się wzajemnie. To nie jest forum dyskusyjne tylko blog kulinarny. Pozdrawiam.

      Reply

    • evelinan
      Marzec 18, 2014 @ 7:05 pm

      Swój sposób to nie wszystko, no ale dobrze, co ja się będę uzewnętrzniać 🙂

      Reply

  4. treserzy smaku
    Marzec 18, 2014 @ 10:33 pm

    Z chęcią bym taką pizze zjadła, Wygląda przepysznie ja czasem do przecieru dodaje jakieś zioła 🙂

    Reply

  5. caprinew
    Sierpień 17, 2015 @ 10:01 am

    Na zdjęciach pizza wygląda obłędnie. Od razu mam ochotę ją zjeść 🙂 No to chyba dzisiaj będzie wieczór z pizzą u mnie 🙂 Dziękuję za inspirację.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.