Skip to content

Wieprzowe kotlety mielone z kapustą pekińską czyli gołąbki bez zawijania.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Gołąbki bez zawijania to bardzo popularne danie w Polsce. Jednak, by zrobić typowe staropolskie gołąbki zawijane w kapustę białą, trzeba poswięcić mnóstwo czasu, dlatego polecam Wam tę nieskomplikowaną recepturę.

 

Gołąbki bez zawijania

 

Składniki na kotlety (około 20 sztuk):
– mięso wieprzowe – łopatka 1 kg,
– kapusta pekińska – 1 główka średniej wielkości,
– czerstwa bułka – 1 sztuka,
– mleko – 1 szklanka
– bułka tarta do panierowania,
– 2 jaja,
– sól, pieprz oraz suszona bazylia jako przyprawy,
– tłuszcz do podsmażenia,
Wykonanie:
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia (dobrą opcją jest też poproszenie w sklepie o zmielenie na miejscu). Kapustę poszatkować w paseczki o długości około 3 cm, nie ścinać do końca, najtwardszą część zostawić, posolić by warzywo zmiękło.
Do dużego naczynia przełożyć mięso mielone, wbić dwa jaja, dołożyć odsączoną bułkę. Składniki połączyć, przyprawić. Następnie dodać kapustę pekińską i wymieszać.
Jeżeli wyrób jest zbyt luźny i obawiacie się by nie rozpadał się podczas smażenia, można dosypać suchej bułki tartej.
Na talerz wsypać około szklankę bułki tartej oraz łyżkę bazylii, wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety i obtaczać je.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i rumienić gołąbki na złoty kolor, następnie podlać  wodą na wysokość 2-3 cm od dna i dusić pod przykryciem około 10 minut na małej mocy panika, co jakiś czas przewracając.
Do takiego dania można wykonać sos musztardowy z powstałego podczas obróbki wywaru.
Należy łyżkę musztardy stołowej rozrobić w 100 ml wody i dodać płaską łyżkę mąki pszennej. Zawartość rozrobić, wlać na wywar i zagotować ciągle mieszając.
Smacznego!
 
 
***




Przepis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl

 

 

3 komentarze

  1. Anonimowy
    23 marca, 2014 @ 10:09 pm

    Bardzo ładne gołąbki, przypomniałaś mi o takiej wersji, będę w tygodniu robić 🙂

    Reply

  2. Anonimowy
    23 października, 2014 @ 8:45 pm

    Ale do gołąbków bez zawijania dodaje się ryż. To są zwyczajne mielone z kapustą.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      24 października, 2014 @ 6:56 am

      Tak, masz racje – powinien być ryż wg bardzo tradycyjnego przepisu. Ale gołąbki to nazwa jak najbardziej ogólna, i nie trzeba się trzymać sztywno zasad – inaczej w kuchni wiałoby nudą 🙂 Gołąbków znam kilkanaście rodzajów, i uwierz że nie wszystkie posiadają ryż, ba nie wszystkie nawet posiadają mięso.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *