Smaczne danie z wieprzowiny, dokładniej gulasz wieprzowy z papryką i leśnymi grzybami umieszczony w gniazdach z makaronu. Niezbyt trudne, aromatyczne i pyszne danie w niebanalny sposób podane. Zapraszam!
Składniki na 6 porcji:
– mięso wieprzowe – np. łopatka 1 kg,
– makaron gniazda, lub inny długi rodzaj dający się ładnie układać,
– papryka zółta 1 sztuka
– garść suszonych prawdziwków
– 10 dag zółtego sera
– cebula 1 sztuka
– pęczek świezego kopru
– tłuszcz do podsmażenia
– liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz mielony, sól, ząbek czosnku i mielona słodka papryka jako przyprawy.
– 250 ml bulionu,
– opcjonalnie mąka pszenna do zagęszczenia sosu.
Wykonanie:
Grzyby leśne namoczyć około godzinę, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Mięso pociąć w kostkę, w rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz i je podsmażyć. Następnie podlać bulionem, dołożyć liść laurowy, 3 ziarna pieprzu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz grzyby i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Cebulę pokroić w paseczki, posolić i zrumienić na patelni na złoty kolor.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i wraz z szczyptą słodkiej papryki oraz przesmażoną cebulką włożyć do garnka z gulaszem. Całość gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso będzie miękkie zestawić z ognia.
Jeżeli sos jest zbyt lejący ( choć nie powinien ) należy zaklepać go roztworem z mąki i wody – w 100 ml wody rozrobić łyżkę mąki pszennej i wlać na gotujący się sos, mieszając do zgęstnienia.
Makaron przygotować al dante, czyli gotować go około 6-7 minut. Następnie nakładać na talerze formując gniazda. W dołki wlać gulasz, a na wierzch posypać świeży drobno pokrojony koperek i starty ser.
Smacznego!
Paulina - Taste Good
25 marca, 2014 @ 5:55 pm
Mniam, mam ochotę na taką wieprzowinę 🙂
P.S. Świetne talerze!
Katarzyna Rzepecka
25 marca, 2014 @ 6:00 pm
Dziękuje, talerze są z porcelany, ostatni prezent od męża 🙂
Paulina - Taste Good
26 marca, 2014 @ 8:09 pm
Pozazdrościć gustu męża! Bardzo ładne 🙂
Kulinarne Inspiracje
25 marca, 2014 @ 6:54 pm
mniam!