Skip to content

Cassoulet – francuski gulasz z fasolką

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Cassoulet to francuska zapiekanka – aromatyczny, gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz zapiekany w piekarniku. Tradycyjnie robiony z białej fasoli i z mięsem oraz pomidorami. Bardzo podobny do fasolki po bretońsku, którą doskonale znamy, chociaż cassoulet w moim odczuciu jest bogatszy smakiem i bardziej treściwy. Jest to niezwykle ciekawe danie, które zaoszczędzi nam czasu w mieszaniu i pilnowaniu podczas gotowania, bo oprócz wstępnego przygotowania nie musimy robić przy nim praktycznie nic. 
fasolka po bretonsku
Cassoulet – francuski gulasz z fasolką

Składniki:
400 g białej fasoli np. Jaś karłowy
500 g chudego boczku wędzonego bez skóry
800 g łopatki wieprzowej (lub 400 g łopatki wieprzowej i 400 g jagnięcej)
2 puszki pomidorów krojonych 
łyżka suszonego tymianku
posiekany pęczek natki pietruszki
pół szklanki bułki tartej
2 szklanki bulionu
2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
1 duża cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku 
2 liście laurowe
sól, pieprz ziołowy i ostra czerwona papryka jako przyprawy
Wykonanie:

Fasolę zalać wodą i zostawić na noc, by napęczniała. Następnego dnia przelać, odcedzić i zalać świeżą wodą. Następnie gotować 20 minut z dodatkiem soli. 
Mięso i boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać na plastry i razem zarumienić na patelni. Dołożyć wszystkie składniki oprócz bułki tartej i pietruszki i wstawić do piekarnika na 45 minut w 170 stopni. Gotujemy pod przykryciem. 
Następnie odkryć, dodać bułkę tartą i pietruszkę i piec bez przykrycia aż fasola będzie całkowicie miękka i wchłonie płyn – około 40 minut. 
Ps. 
Danie można przygotować na kuchence. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, jednak zapiekane smakuje naprawdę lepiej. 
Smacznego!
zapieknak cassoulet

4 komentarze

  1. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am

    To danie jest bardzo podobne do fasolki po bretońsku.
    Ale jest smaczniejsze!
    Polecam 🙂

    Reply

  2. Anna Maciejewska
    21 marca, 2018 @ 7:58 am

    To danie jest bardzo podobne do fasolki po bretońsku.
    Ale jest smaczniejsze!
    Polecam 🙂

    Reply

  3. DanaB
    5 stycznia, 2021 @ 10:21 am

    Jak to podać? Jaka durówka pasuje?

    Reply

  4. DanaB
    5 stycznia, 2021 @ 10:23 am

    Jak to podać? Jaka surówka pasuje?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *