Skip to content

Sernik malinowy jaglany bez pieczenia.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Serniki jaglane rozgłos zdobyły na fali popularności weganizmu. Zakorzeniły się na stałe w Polsce wśród weganów i niemal każdy słyszał o nim pewnie nie raz. Jednak ja weganką nie jestem. Za to lubię zdrowe rzeczy, zwłaszcza kiedy są zarazem pyszne. A ten “sernik” z pewnością taki jest.
Zdrowe i słodkie. Brzmi jak coś nierealnego.. Ale oto jest – sernik z kaszy jaglanej, czyli produktu super food, który wpisuje się na pierwsze miejsce wśród kasz i plasuje bardzo wysoko w rankingu ogólnoświatowym najzdrowszych produktów w ogóle. 
Czy sernik smakuje jak sernik? Ha, to jest dobre pytanie, bo jak się wie, że w środku nie ma sera, tylko kasza, to człowiek wyczuwa jakiś myk. Jednak gdy poczęstujemy nim gości, pochwalą nas za intensywny smak i ciekawą fakturę. 
Sernik malinowy jaglany bez pieczenia.
Blaszka około 27×37 cm
Składniki:

  • 300 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 500 g malin (mogą być także mrożone)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody do kaszy
  • 2 galaretki o smaku malinowym
  • 1,5 szklanki wrzątku do galaretki
  • 240 ml śmietanki kokosowej (można zastąpić produktami krowimi, np. kremówką czy jogurtem)
  • 4 łyżeczki żelatyny na 80 ml wody
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • cukier puder lub inna substancja słodząca np. słodzik do poprawienia smaku i nadanie słodyczy


Wykonanie:
Ciasteczka rozkruszyć na mak. Masło rozpuścić w garnuszku, po czym dołożyć do ciastek, zmiksować i wyłożyć nimi spód blachy, dokładnie uciskając. 
Kaszę dokładnie wypłukać, najlepiej 3-4 razy, po czym odsączyć. W rondlu zagotować dwie szklanki wody i na wrzątek wsypać kaszę. Gotować około 15 minut – do miękkości, na niedużym ogniu. Zostawić, by kasza lekko przestygła. 
Do misy miksera/malaksera włożyć nadal ciepłą kaszę oraz maliny (około 300 g). Zmiksować. Im masa będzie gładsza, tym lepiej. Dobrze, by kasza się rozbiła. 
W miedzyczasie przygotować żelatynę w ilości 4 łyżeczki na 80 ml wody – wg opisu na opakowaniu.
Do jaglanki dodać cukier z wanilią, cukier puder, śmietankę, a także stopniowo żelatynę. Dokładnie połączyć.
Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać i wstawić do lodówki. 
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, a gdy zacznie tężeć, wylać ją razem z pozostałymi 200 g malinami na wierzch naszego sernika. 
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

4 komentarze

  1. Karol
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    To musi być dobre 😉 Super przepis…

    Reply

  2. Karol
    13 września, 2017 @ 11:19 am

    To musi być dobre 😉 Super przepis…

    Reply

  3. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am

    Nigdy nie jadłam takiego. Musze w końcu spróbować. Znajomi bardzo chwalą… 🙂

    Reply

  4. Anna Maciejewska
    27 września, 2017 @ 5:09 pm

    Nigdy nie jadłam takiego. Musze w końcu spróbować. Znajomi bardzo chwalą… 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *