Skip to content

Jajka sadzone w kubeczkach z boczku.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Jeżeli zdarzyło się Wam kupić a nie wiecie wiecie jak wykorzystać formę do muffin, bo nie przepadacie za babeczkami, to zapraszam po dzisiejszy przepis. Jajka sadzone w koszulkach z boczku, posypane świeżym szczypiorkiem.  Fajne na śniadanie, kolację, czy nawet do obiadu 🙂 Do tego bardzo aromatyczne, gdyż owędzany smak boczku wnika podczas pieczenia do środka jaj. Danie z którego z pewnością najbardziej zadowoleni będą faceci i nie tylko… 🙂 Przygotowanie takich kubeczków daje dużo frajdy, gdyż to banalnie proste danie niezwykle cieszy oczy 🙂


Składniki na formę 12 sztuk:
  • 12 jaj średniej wielkości (duże mogą się wylewać)
  • 12 długich plasterków owędzanego boczku,
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • łyżka smalcu do natłuszczenia foremki
  • sól jako przyprawa

Wykonanie:
Formę natłuścić smalcem. W każdy dołek wkładać po plasterku boczku. Ponacinać go na dole nożem w kilku miejscach w odległości co 2 cm, by dał się lepiej formować.

               

Na spód każdego dołka wsypać po szczpycie soli. Wbić jajo, ponownie posypać szczyptą soli.

Wstawić do piekarnika i zapiekać aż jaja się zetną oraz zarumienią lekko – około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmować pomagając sobie łyżką stołową. Posypać szczypiorkiem i podawać.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam – Kasia.

2 komentarze

  1. Anna i Elżbieta Krzyczkowskie
    5 marca, 2015 @ 2:37 pm

    Pięknie się prezentują. 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *