Jeżeli zdarzyło się Wam kupić a nie wiecie wiecie jak wykorzystać formę do muffin, bo nie przepadacie za babeczkami, to zapraszam po dzisiejszy przepis. Jajka sadzone w koszulkach z boczku, posypane świeżym szczypiorkiem. Fajne na śniadanie, kolację, czy nawet do obiadu 🙂 Do tego bardzo aromatyczne, gdyż owędzany smak boczku wnika podczas pieczenia do środka jaj. Danie z którego z pewnością najbardziej zadowoleni będą faceci i nie tylko… 🙂 Przygotowanie takich kubeczków daje dużo frajdy, gdyż to banalnie proste danie niezwykle cieszy oczy 🙂
Składniki na formę 12 sztuk:
- 12 jaj średniej wielkości (duże mogą się wylewać)
- 12 długich plasterków owędzanego boczku,
- pęczek świeżego szczypiorku
- łyżka smalcu do natłuszczenia foremki
- sól jako przyprawa
Wykonanie:
Formę natłuścić smalcem. W każdy dołek wkładać po plasterku boczku. Ponacinać go na dole nożem w kilku miejscach w odległości co 2 cm, by dał się lepiej formować.
Na spód każdego dołka wsypać po szczpycie soli. Wbić jajo, ponownie posypać szczyptą soli.
Wstawić do piekarnika i zapiekać aż jaja się zetną oraz zarumienią lekko – około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmować pomagając sobie łyżką stołową. Posypać szczypiorkiem i podawać.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam – Kasia.
Anna i Elżbieta Krzyczkowskie
5 marca, 2015 @ 2:37 pm
Pięknie się prezentują. 🙂
Katarzyna Rzepecka
5 marca, 2015 @ 3:22 pm
Dziękuję 🙂