Piecze? Wielkanocna, chocia? nie tylko. Mo?na robi? j? wtedy, kiedy ma si? ochot?, ale ?e ?wi?ta Jajeczne przed nami to warto przypomnie? taki prosty przepis. Piecze? dobra zar?wno na ciep?o jak i na zimno. Czy do obiadu, czy do kanapki, czy jako przek?ska. Kiedy? dodawa?am te? przepis na piecze? rzymsk? typowo obiadow?: klik.
Wykonanie:
Czerstw? bu?k? namoczy? w mleku lub w wodzie przez 20 minut, odcisn?? z nadmiaru. W naczyniu umie?ci? mi?so, bu?k?, wybi? jaja, doda? s?l i pieprz. Ca?o?? dok?adnie po??czy?, pomiesza?.
Ugotowa? jajka na twardo, obra?. Ja gotuj? jajka przez 5 minut, wk?adam bezpo?rednio do zimnej jeszcze wody (szybciej si? gotuj? i nie rzadziej p?kaj?).
Sk?adniki na foremk? keks?wk? d?ugo?? 25 cm:
- 4 ugotowane na twardo jaja
- 2 ?wie?e jaja do masy
- 80 dag ?wie?ego mielonego mi?sa – fajnie by by?o to mi?so w po?owie wo?owe a w po?owie wieprzowe, jest smaczniej (poprosi? o zmielenie w sklepie – nie kupujcie gotowc?w, s? niedobre i niezdrowe)
- s?l i pieprz jako przyprawy
- czerstwa bu?ka
- ewentualnie p?? szklanki suszonej tartej bu?ki do masy, gdyby ca?o?? by?a ma?o g?sta.
- odrobina mas?a do wysmarowania formy
Wykonanie:
Czerstw? bu?k? namoczy? w mleku lub w wodzie przez 20 minut, odcisn?? z nadmiaru. W naczyniu umie?ci? mi?so, bu?k?, wybi? jaja, doda? s?l i pieprz. Ca?o?? dok?adnie po??czy?, pomiesza?.
Ugotowa? jajka na twardo, obra?. Ja gotuj? jajka przez 5 minut, wk?adam bezpo?rednio do zimnej jeszcze wody (szybciej si? gotuj? i nie rzadziej p?kaj?).
Foremk? dok?adnie nat?u?ci? kawa?kiem zimnego mas?a. Na sp?d wy?o?y? 1/3 mi?sa, u?o?y? jajka, kolejn? drug? cz??? dok?adnie ucisn?? w zakamarki, trzeci? cz??ci? przykry? wierzch.
Piecze? wstawi? do zimnego piekarnika, temperatura 180 stopni, grza?ka g?ra d?? z termoobiegiem. Zapieka? oko?o p?? godziny, piecze? powinna zacz?? odchodzi? od brzeg?w formy i zarumieni? si?.
Smacznego!
8 marca, 2015 @ 7:04 am
Smacznie wygl?da 🙂
8 marca, 2015 @ 11:05 am
Jest bardzo smaczna 🙂 Mniam …
8 marca, 2015 @ 9:43 pm
Gotowce s? NIEDOBRE i NIEZDROWE. Racja.