Skip to content

Piecze? rzymska z jajem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Piecze? Wielkanocna, chocia? nie tylko. Mo?na robi? j? wtedy, kiedy ma si? ochot?, ale ?e ?wi?ta Jajeczne przed nami to warto przypomnie? taki prosty przepis. Piecze? dobra zar?wno na ciep?o jak i na zimno. Czy do obiadu, czy do kanapki, czy jako przek?ska. Kiedy? dodawa?am te? przepis na piecze? rzymsk? typowo obiadow?: klik. 



Sk?adniki na foremk? keks?wk? d?ugo?? 25 cm: 

  • 4 ugotowane na twardo jaja
  • 2 ?wie?e jaja do masy
  • 80 dag ?wie?ego mielonego mi?sa – fajnie by by?o to mi?so w po?owie wo?owe a w po?owie wieprzowe, jest smaczniej (poprosi? o zmielenie w sklepie – nie kupujcie gotowc?w, s? niedobre i niezdrowe)
  • s?l i pieprz jako przyprawy
  • czerstwa bu?ka 
  • ewentualnie p?? szklanki suszonej tartej bu?ki do masy, gdyby ca?o?? by?a ma?o g?sta.
  • odrobina mas?a do wysmarowania formy


Wykonanie:


Czerstw? bu?k? namoczy? w mleku lub w wodzie przez 20 minut, odcisn?? z nadmiaru. W naczyniu umie?ci? mi?so, bu?k?, wybi? jaja, doda? s?l i pieprz. Ca?o?? dok?adnie po??czy?, pomiesza?.


Ugotowa? jajka na twardo, obra?. Ja gotuj? jajka przez 5 minut, wk?adam bezpo?rednio do zimnej jeszcze wody (szybciej si? gotuj? i nie rzadziej p?kaj?).

Foremk? dok?adnie nat?u?ci? kawa?kiem zimnego mas?a. Na sp?d wy?o?y? 1/3 mi?sa, u?o?y? jajka, kolejn? drug? cz??? dok?adnie ucisn?? w zakamarki, trzeci? cz??ci? przykry? wierzch.

Piecze? wstawi? do zimnego piekarnika, temperatura 180 stopni, grza?ka g?ra d?? z termoobiegiem. Zapieka? oko?o p?? godziny, piecze? powinna zacz?? odchodzi? od brzeg?w formy i zarumieni? si?.

Smacznego!

3 komentarze

  1. Kinga ?ucja
    8 marca, 2015 @ 7:04 am

    Smacznie wygl?da 🙂

    Reply

  2. klaudyna148
    8 marca, 2015 @ 11:05 am

    Jest bardzo smaczna 🙂 Mniam …

    Reply

  3. Anonimowy
    8 marca, 2015 @ 9:43 pm

    Gotowce s? NIEDOBRE i NIEZDROWE. Racja.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *