Skip to content

Dżem cytrynowy z cukinii (kabaczka).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Jeżeli chcielibyście zrobić dżem pomarańczowy, bananowy, cytrynowy, brzoskwiniowy itp., a nie macie tego owocu w nadmiarze, natomiast cukinie oblegają krzaczki w ogrodzie aż zbyt gęsto, to polecam Wam ten dżem.

Jest to idealny pomysł na wykorzystanie cukinii, przy tym tworząc coś innego niż w wersji wytrawnej. Masa wychodzi smaczna i gładka. Polecam go też mamom, które mają małe dzieci i podają im jeszcze deserki z rozdrobnionych owoców 🙂 To bardzo fajna alternatywa w zimie, kiedy nie mamy nic świeżego pod ręką.

Ważne jest tylko to, by skupić uwagę na jasnych owocach z uwagi na kolor cukinii, reszta zależy już od nas 🙂 U mnie wersja cytrynowa.

Dżem cytrynowy z cukinii (kabaczka).
Składniki na około 3 litry dżemu (15 słoiczków po 200 g każdy):

  •  3 kg czystego warzywa już po obraniu i odrzuceniu pestek (mi wyszło tyle z dwóch średniej wielkości kabaczków).
  •  3 galaretki o smaku cytrynowym
  •  pół kg cukru 
  •  można dodać aromat cytrynowy
Wykonanie:
Kabaczka obrać ze skóry, przeciąć na pół i odrzucić pestki. Pokroić go w kostkę.
Włożyć do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć około 1 godzinę. Po tym czasie całość zblenować na gładką masę i znów postawić na ogień. Wolno wsypać proszek z galaretek ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Dodać aromat. Smażyć jeszcze przez 15 minut.
Gorącymi napełniać słoiczki i szybko zamknąć, postawić dekielkiem do dołu. 
Ja swoje dla pewności zagotowałam przez 5 minut.
Smacznego! Spróbujcie koniecznie, polecam!

9 komentarzy

  1. justysia06
    23 września, 2014 @ 3:47 pm

    wygląda pysznie wiec spróbuje)))

    Reply

  2. RedHead
    23 września, 2014 @ 4:17 pm

    To mnie zaskoczyłaś! Daj chociaż łyżeczkę na spróbowanie! 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 września, 2014 @ 4:39 pm

      łyzeczka to zbyt mało by się nasycić 😉 musisz wypróbować przepis!

      Reply

  3. Teresa
    20 czerwca, 2019 @ 1:36 pm

    mam mala watpliwosc – nie powinno sie galaretki zagotowywac, bo wowczas zelatyna sie nie zetnie, po co wiec dodawac galaretke i gotowac jeszcze 15 min? chocby dla samego cytrynowego smaku napewno warto 🙂

    Reply

  4. Magda
    14 września, 2019 @ 8:16 pm

    Mozna dodać galaretke brzoskwiniowa zamiast cytrynowej?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 września, 2019 @ 10:03 am

      Pewnie

      Reply

  5. Magda
    16 września, 2019 @ 4:07 pm

    Pani Kasiu 🙂
    Zrobiłam z galaretką brzoskwiniową i dodałam sok z całej cytryny. Dżem wyszedł obłędnie xD super przepis. Mąż również zachwycony. Dziękuję pięknie

    Reply

  6. Dorota
    3 sierpnia, 2021 @ 1:05 pm

    Bardzo smaczny, dodałam galaretkę agrestową ? tylko taki trochę rzadki, za mało gotowałam, czy tak ma być?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *