Witajcie Kochani 😉 Sylwester tu? tu?, wi?c przybywam z fajn? propozycj? na przek?sk?, kt?ra nie tylko jest bardzo mi?a dla oka, ale tak?e smaczna i syta. Makaron zapiek?am z podsma?onymi pieczarkami oraz g?stym sosem serowym, dzi?ki czemu uzyska?am fenomenaln? zapiekank?, kt?ra, gdy ostygnie, tworzy zbit? i jednocze?nie wilgotn? kostk? o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Mo?na t? kostk? ozdobi? dowolnymi dodatkami, na przyk?ad: ?wie?ymi warzywami, serem, szynk?, oliwkami i poda? w formie koreczk?w. Mo?na tak?e postawi? tu? obok sos czosnkowy, kt?ry podniesie smak ca?ego dania, zachwycaj?c nasze podniebienia!
Polecam! Danie wcale nie jest bardzo trudne, a efekt? Naprawd? zadowala 🙂
Sk?adniki (foremka oko?o 25 x 25cm):
- 300 g makaronu pe?noziarnistego pi?ra Lubella
- 400 g g?stej ?mietany 12 lub 18 %
- 300 g pieczarek
- z?bek czosnku
- s?l
- pieprz zio?owy
- serek topiony o smaku pieczarkowym 200 g
- ???ty ser 200 g
- 2 ?rednie og?rki kwaszone
- t?uszcz do podsma?enia
- 2 jaja
Makaron ugotowa? w posolonej wodzie. Przela? bie??c? wod? i odcedzi?.
Pieczarki zetrze? na tarce o grubych oczkach. Podsma?y? na patelni przez 10 minut z dodatkiem soli i z?bkiem czosnku przeci?ni?tym przez prask?.
Og?rki kwaszone zetrze? na tarce o grubych oczkach i odcisn?? z nadmiaru soku. ???ty ser tak?e zetrze?.
W misie miksera umie?ci?: pieczarki, jajka, sery, ?mietan?, og?rki i przyprawy. Zmiksowa? by wszystkie sk?adniki si? po??czy?y. Masa powinna by? wyrazista w smaku (wyra?nie powinno da? si? wyczu? zar?wno s?l jak i pieprz), gdy? po upieczeniu straci na wyrazisto?ci.
Mas? mieszamy z makaronem. Wyk?adamy na przykryt? papierem do pieczenia foremk? i ubijamy ?y?k?, wyr?wnuj?c wierzch. Ca?o?? nakrywamy foli? aluminiow? i wsuwamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni.
Zapiekank? zostawiamy do ca?kowitego wystygni?cia. Najlepiej danie zrobi? dzie? wcze?niej i zostawi? na noc w lod?wce.
Dodatki:
- sa?ata
- oliwki
- szynka
- ???ty ser
- rzodkiewka
- szczypior
- sos czosnkowy
Zimn? zapiekank? kroimy w kostk? i z pomoc? wyka?aczek przyozdabiamy dodatkami.
Smacznego!
Udanego Sylwestra i Dobrego Nowego Roku! 🙂
Kasia