Skip to content

Przek?ski na Sylwestra: Kostka makaronowa z pieczarkami i serem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Witajcie Kochani 😉 Sylwester tu? tu?, wi?c przybywam z fajn? propozycj? na przek?sk?, kt?ra nie tylko jest bardzo mi?a dla oka, ale tak?e smaczna i syta. Makaron zapiek?am z podsma?onymi pieczarkami oraz g?stym sosem serowym, dzi?ki czemu uzyska?am fenomenaln? zapiekank?, kt?ra, gdy ostygnie, tworzy zbit? i jednocze?nie wilgotn? kostk? o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Mo?na t? kostk? ozdobi? dowolnymi dodatkami, na przyk?ad: ?wie?ymi warzywami, serem, szynk?, oliwkami i poda? w formie koreczk?w. Mo?na tak?e postawi? tu? obok sos czosnkowy, kt?ry podniesie smak ca?ego dania, zachwycaj?c nasze podniebienia! 
Polecam! Danie wcale nie jest bardzo trudne, a efekt? Naprawd? zadowala 🙂
Sk?adniki (foremka oko?o 25 x 25cm):
  • 300 g makaronu pe?noziarnistego pi?ra Lubella
  • 400 g g?stej ?mietany 12 lub 18 %
  • 300 g pieczarek
  • z?bek czosnku
  • s?l 
  • pieprz zio?owy
  • serek topiony o smaku pieczarkowym 200 g 
  • ???ty ser 200 g
  • 2 ?rednie og?rki kwaszone
  • t?uszcz do podsma?enia
  • 2 jaja
Makaron ugotowa? w posolonej wodzie. Przela? bie??c? wod? i odcedzi?. 
Pieczarki zetrze? na tarce o grubych oczkach. Podsma?y? na patelni przez 10 minut z dodatkiem soli i z?bkiem czosnku przeci?ni?tym przez prask?. 
Og?rki kwaszone zetrze? na tarce o grubych oczkach i odcisn?? z nadmiaru soku. ???ty ser tak?e zetrze?.
W misie miksera umie?ci?: pieczarki, jajka, sery, ?mietan?, og?rki i przyprawy. Zmiksowa? by wszystkie sk?adniki si? po??czy?y. Masa powinna by? wyrazista w smaku (wyra?nie powinno da? si? wyczu? zar?wno s?l jak i pieprz), gdy? po upieczeniu straci na wyrazisto?ci. 
Mas? mieszamy z makaronem. Wyk?adamy na przykryt? papierem do pieczenia foremk? i ubijamy ?y?k?, wyr?wnuj?c wierzch. Ca?o?? nakrywamy foli? aluminiow? i wsuwamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni. 
Zapiekank? zostawiamy do ca?kowitego wystygni?cia. Najlepiej danie zrobi? dzie? wcze?niej i zostawi? na noc w lod?wce. 
Dodatki:
  • sa?ata
  • oliwki
  • szynka
  • ???ty ser
  • rzodkiewka
  • szczypior
  • sos czosnkowy
Zimn? zapiekank? kroimy w kostk? i z pomoc? wyka?aczek przyozdabiamy dodatkami. 

Smacznego!
Udanego Sylwestra i Dobrego Nowego Roku! 🙂

Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *