Ryba przygotowana w pergaminie, to idealny sposób na przygotowanie wilgotnej i aromatycznej ryby. Ja przygotowałam karpia, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj ryba o słodkim mięsie – pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki, co stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne niż tradycyjnie smażony w tłuszczu karp. Można zapiec w całości, lub w kawałkach.
Składniki:
- ryba słodkowodna o wadze około 1 kg
- 20 dag pieczarek
- kilka gałązek świeżych ziół – natka pietruszki
- czosnek granulowany
- natka pietruszki
- tłuszcz do podsmażenia grzybów
- cytryna
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na tłuszczu tak, by straciły smak surowizny i były lekko słonawe.
Rybę nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem – po dwie szczypty na każdą stronę (zewnątrz i wewnątrz). Skrapiamy ją sokiem z cytryny, kładziemy na pergaminie. Nakładamy na nią pieczarki oraz natkę pietruszki. Można dołożyć jeszcze bardzo cieniutki plasterek cytryny.
Tak przygotowaną rybę zawijamy w papier do pieczenia tworząc kopertę i wsuwamy do piekarnika na 40 minut.
Podajemy najlepiej gorącą 🙂
Smacznego!
Karolina123
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Uwielbiam ryby! Choć nie ukrywam, że zapiekana z plasterkiem cytryny i ziołami już mi się znudziła. Chętnie wypróbuję przepis! W końcu powinniśmy jeść je dwa razy w tygodniu. Nie zapominajmy o tym:)
Karolina123
13 stycznia, 2017 @ 10:30 am
Uwielbiam ryby! Choć nie ukrywam, że zapiekana z plasterkiem cytryny i ziołami już mi się znudziła. Chętnie wypróbuję przepis! W końcu powinniśmy jeść je dwa razy w tygodniu. Nie zapominajmy o tym:)