Bardzo lubi? p?czki, szczeg?lnie na T?usty Czwartek. Zawsze wyszukuje opcje szybkie w wykonaniu, p?ki co mam ma?e dzieci i niestety nie mog? pozwoli? sobie na kilkugodzinne prace w kuchni. Przepis ze starego zeszytu mojej babci – nigdzie nie znalaz?am takich p?czk?w w internecie. Szkoda, ?e ich nie ma, bo to na prawd? szybka wersja (ca?o?? zajmie nam oko?o 50 minut). Jest pe?no przepis?w i na mini i du?e, i na wiede?skie p?czki ale tych ani widu ani s?ychu.
Co najciekawsze – dzi?ki proszkowi do pieczenia nie trzeba czeka? na wyro?ni?cie ciasta a same p?czusie wycinamy szklank?. Te p?czki w odr??nieniu do tradycyjnych dro?d?owc?w s? wilgotne i jednocze?nie kruche a nie podobne do bu?ek w wersji na na s?odko. R??nica w smaku jest spora, w zasadzie mo?na powiedzie? ?e to co? pomi?dzy p?czkiem a ciastkiem.
Sk?adniki oko?o 40 sztuk:
na ciasto:
- 1 kg m?ki pszennej tortowej (u?y?am typ 450) plus troszk? na podsypanie
- 1 kostka margaryny ( wg. babci)
- 1 proszek do pieczenia (trzeba da? – nie czu? go wcale po usma?eniu)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jaja
- kieliszek rumu lub w?dki
- szklanka kwa?nej ?mietany
Dodatkowo:
- 1 litr oleju i kostka smalcu do sma?enia
- s?oiczek dobrego d?emu
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie sk?adniki na ciasto umie?ci? w du?ym naczyniu, zagnie?? na g?adk? mas?. Ciasto jest zbite, g?ste. W konsystencji przypomina ciasto jak na np. tarte. Urywa? kawa?ki i wa?kowa? (mo?na om?czy? wa?ek/stolnice dla u?atwienia ale nie za du?o) na grube placki oko?o 2 cm. Wykrawa? szklank? p?czki.
W garnku z grubym dnem rozgrza? t?uszcz, wk?ada? p?czki. Rumieni? z obu stron na mocno z?oty kolor. Kiedy przestygn? przekroi?, prze?o?y? d?emem. Posypa? obficie cukrem pudrem.
Zobacz te?:
Czekam na Wasze opinie 🙂
Smacznego!
8 lutego, 2015 @ 9:42 pm
Spr?buj? w czwartek. Pozdrawiam!
15 marca, 2015 @ 6:54 pm
ooo ale dziwne! i fajne! 🙂 mo?e w przysz?ym roku spr?buj? 🙂