Przepis na kopytka.
Jeżeli zostało Wam ziemniaków z dnia poprzedniego, to warto zrobić kopytka. Według mnie to takie szybkie kluski śląskie. Bardzo podobne w wykonaniu lecz różniące się tym, że zamiast formowania kulek z wałków ciasta tniemy ciasto na “szagę”, czyli po skosie.
Przepis podstawowy na kluski śląskie znajdziecie -> tutaj
Przepis na kopytka
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Wykonanie:
Ziemniaki przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnice, dosypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać jajka, odrobinę soli i zagnieść ciasto.
Ciasto powinno być zbite.
Ja daję mąki dość dużo, dużo wiecej niż wg przepisu, bo lubię kiedy kopytka są twardsze. Mniej więcej proporcja ziemniaków do mąki 2:1.
Mąka ziemniaczana nie musi być, jednak kluseczki z nią są bardziej lśniące.
Ciasto podzielić na kilka mniejszych części, i tulać wałki o średnicy około 3 cm. Następnie nożem ciąć je po skosie.
Ciasto, nóż podsypywać mąką.
Wodę doprowadzić do wrzenia, posolić, dołożyć łyżkę oleju. Kluski wrzucać partiami i od wypłynięcia gotować jeszcze około 2 miniuty na małym ogniu.
Smacznego!
Justyna Żak
28 lutego, 2014 @ 8:20 pm
ale dawno nie jadłam kopytników, chyba zrobie sobie jutro na obiad:)
evelinan
13 marca, 2014 @ 6:09 pm
Ale mnie te kopytniki zszokowały. U mnie mówi się na to po prostu kopytka 🙂 Autorko- piękne pismo masz.