Skip to content

Kopytka (poznańskie szagówki).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Przepis na kopytka.

Jeżeli zostało Wam ziemniaków z dnia poprzedniego, to warto zrobić kopytka. Według mnie to takie szybkie kluski śląskie. Bardzo podobne w wykonaniu lecz różniące się tym, że zamiast formowania kulek z wałków ciasta tniemy ciasto na “szagę”, czyli po skosie.
Przepis podstawowy na kluski śląskie znajdziecie -> tutaj

 

przepis na kopytka

Przepis na kopytka

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka

Wykonanie:

Ziemniaki przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnice, dosypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać jajka, odrobinę soli i zagnieść ciasto.
Ciasto powinno być zbite.

Ja daję mąki dość dużo, dużo wiecej niż wg przepisu, bo lubię kiedy kopytka są twardsze. Mniej więcej proporcja ziemniaków do mąki 2:1.
Mąka ziemniaczana nie musi być, jednak kluseczki z nią są bardziej lśniące.

Ciasto podzielić na kilka mniejszych części, i tulać wałki o średnicy około 3 cm. Następnie nożem ciąć je po skosie.
Ciasto, nóż podsypywać mąką.

Wodę doprowadzić do wrzenia, posolić, dołożyć łyżkę oleju. Kluski wrzucać partiami i od wypłynięcia gotować jeszcze około 2 miniuty na małym ogniu.

Smacznego!

 

 

2 komentarze

  1. Justyna Żak
    28 lutego, 2014 @ 8:20 pm

    ale dawno nie jadłam kopytników, chyba zrobie sobie jutro na obiad:)

    Reply

    • evelinan
      13 marca, 2014 @ 6:09 pm

      Ale mnie te kopytniki zszokowały. U mnie mówi się na to po prostu kopytka 🙂 Autorko- piękne pismo masz.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.