Skip to content

Soczysta i krucha duszona karkówka z ciemnym sosem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Karkówka z ciemnym sosem to jedno z najpopularniejszych dań na naszych polskich stołach. Karkówka jest idealna do smażenia i duszenia – niezwykle aromatyczna, i dosłownie rozpływająca się w ustach. Pyszna na obiady pieczeń uzupełniona sosem. Jej wykonanie wcale nie jest trudne, więc zachęcam do spróbowania.
karkówka z ciemnym sosem

Karkówka z ciemnym sosem

Składniki:
– karkówka – około 0,5 kg na 4 osoby
– przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, bazylia.
– 200 ml wody i łyżka mąki pszennej do zaklepania.
– tłuszcz do podsmażenia (olej/smalec)

 

Wykonanie:

Karkówkę pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Posypać przyprawami, i odstawić na kilka godzin.

 

Na patelni porządnie rozgrzać tłuszcz. Wkładać plastry mięsa, i przysmażyć z obu stron na mocno brązowy kolor. To właśnie dzięki temu otrzymamy ciemny sos..
Kiedy karkówka jest już podsmażona, zalać ją wrzącą wodę tak aby była przykryta. Wrzucić liść laurowy, i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jednak jeżeli trafimy na bardzo młode mięso, lub starsze to czas może albo się skrócić albo wydłużyć, trzeba kontrolować widelcem miękkość.

Jeżeli wywar z mięsa potrzebuje przypraw dołożyć soli czy pieprzu.

 

Przygotować zaklepkę do sosu:
Zimną wodę idealnie rozrobić z mąką pszenną, i delikatnym strumieniem wlewać na wywar. Zagotować ciągle mieszając.

Tak przygotowane mięso jest na prawdę bardzo bardzo smaczne, szczerze polecam 🙂

 

Smacznego. Karkówka z ciemnym sosem jest pewnym przepisem na wiele okazji.

<<Zobacz inne przepisy na obiadowe dania>>

 

2 komentarze

  1. Kram Pauli
    17 kwietnia, 2016 @ 11:16 am

    Robie bardzo podobna i faktycznie jest pycha! 🙂 🙂

    Reply

  2. Monia
    6 listopada, 2016 @ 7:47 pm

    Robiłam na 18-ste urodziny córki,wszyscy byli zachwyceni.Ja robiłam marynatę z przyprawy do żeberek z miodem,przyprawy do mięs Vegeta,łyżki miodu i oleju.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *