Takiego indyka robiłam już kilka razy a to dlatego, że mięso jest soczyste, miękkie i lekko słodkie. Nie bez powodu żurawina przecież jest podstawą w wielu przepisach z drobiu 🙂
Składniki:
- udziec z indyka bez kości 1 kg
- suszona żurawina 10 dag
- 300 ml bulionu warzywnego
- pieprz, sól
- ocet balsamiczny 50 ml
- sok z połowy cytryny
- bazylia suszona pół łyżeczki
- opcjonalnie mąka pszenna i śmietana 12% do zaklepania sosu.
Wykonanie:
Jeżeli mięso posiada skórę i kości to należy je usunąć. Po czym mięso natrzeć solą i pozostawić na dwie godziny.
Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawami. Dolać bulion, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Wszystko posypać suszoną żurawiną.
Wstawić do piekarnika i piec przez 80 minut w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Mięso będzie pić bulion i wytapiać do niego swoje aromaty przy czym nie spiecze się zbyt mocno.
Jeżeli chcecie, możecie wykonać do mięsa sos z powstałego podczas pieczenia wywaru.
Smacznego!
Anonimowy
4 sierpnia, 2014 @ 7:12 pm
😉