Przyszła już wiosna, coraz więcej mamy naszych polskich warzyw 🙂 Są one bardzo smaczne, zwłaszcza na początku sezonu 🙂 W takim okresie zaczynam robić pyszne ogórki w zalewie śmietanowej. Mizeria to sałatka z ogórków, jednak mimo tego wrzucam ten przepis do kategorii: surówki. Z tego względu, że u nas w domu jada się ją do obiadu, zamiast surówek. Ja robię mizerię dość rzadką, w konsystencji bardziej przypomina chłodnik niż sałatkę 🙂 Ale oczywiście proporcje można zmieniać, jednak trzeba dobrze całość doprawić, i to jest najważniejsze :). Ogórki w tym przepisie niestety lubią sól. Ale też nie wolno przesadzić! Moja mizeria zawsze jest z dodatkiem świeżego kopru i szczypiorku, nadają one całości charakteru. Polecam!
Składniki na 6 porcji:
– 250 ml śmietany 10 %
-250 jogurtu naturalnego
– 250 mleka lub kefiru
– 4 duże zielone ogórki
– pęczek szczypiorku
– pęczek kopru
– sól, pieprz jako przyprawy (czasem daje też szczyptę czosnku granulowanego).
Wykonanie:
Tak jak pisałam, lubię dość rzadką mizerię, dlatego śmietanę i jogurt rozcieńczam mlekiem lub kefirem w proporcji 1:3. Lubię dawać śmietanę do mizerii, chociaż lepszym rozwiązaniem jest całkowite zrezygnowanie z niej, i postawienia na jogurt naturalny… Ale smak wtedy już mi nie przypomina tej maminej mizerii sprzed lat.
Tak więc, ogórki myjemy, obieramy, i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Układamy w naczyniu, solimy, odstawiamy by ogórki przeszły solą. Następnie mieszamy wszystkie produkty mleczne ze sobą, dokładamy ogórki, i doprawiamy do smaku pieprzem i jeszcze w razie potrzeby solą. Koperek i szczypiorek kroimy drobno, i dokładamy do całości. Wstawiamy do lodówki, by nasza mizeria była cały czas schłodzona 🙂
Smacznego!