Skip to content

Niebo – sałatka z brokuła i winogrona.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Tą sałatkę poznałam kiedyś przypadkiem w restauracji na rodzinnej imprezie. Smak urzekł mnie niasamowicie. Słodkie winogrona przełamane warzywnym smakiem brokuła i podkreślone czerwoną cebulką. Trzy składniki a dosłownie niebo w gębie, do tego bardzo szybkie w wykonaniu. Spróbowałam odtworzyć i udało się 🙂 Sałatka z najlepszych, spokojnie może konkurować z gyrosem i innymi najbardziej lubianymi sałatkami. Sądzę też, że dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. Na prawdę bardzo polecam!

Składniki:
– 1 kg brokułów
– 0,5 czerwonego dojrzałego winogrona
– 2 czerwone cebulki
– słoiczek majonezu 200 ml (wg oryginalnego przepisu) lub jogurt naturalny
Do sałatki bądą pasować także gotowane jaja, jednak na pierwszy raz polecam wypróbować przepis bez nich.
Wykonanie:
Winogrona umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki. Brokuła zblanszować z dodatkiem soli przez około 5 minut, tak by był miękki ale tez spręzysty. Odciąć różyczki i wraz  winogronem ułożyć w naczyniu. Cebulki pokroić drobno, lub na księżyce.
Całość wymieszać łącząc z majonezem lub jogurtem.
Można doprawić do smaku pieprzem, jednak nie jest to konieczne.

6 komentarzy

  1. Anonimowy
    22 września, 2014 @ 11:58 pm

    ja dodaje jeszcze pestki słonecznika pyyycha sałatka potwierdzam

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 września, 2014 @ 7:46 am

      A wiesz? że to jest bardzo dobry pomysł? 🙂 dziękuje za podpowiedź, następnym razem dorzucę opakowanie. Pozdrawiam.

      Reply

  2. Anonimowy
    20 marca, 2015 @ 3:52 pm

    Ja bym dodala troche fety 🙂

    Reply

  3. Anonimowy
    15 lipca, 2015 @ 12:44 pm

    mozna dodać feta, słonecznik i sos czosnkowy – niebo w gebie:)

    Reply

  4. Anonimowy
    19 marca, 2016 @ 1:49 pm

    w składnikach jest tylko 0,5 winogrona? to jak tę jedną połóweczkę pokroić?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.