T? sa?atk? pozna?am kiedy? przypadkiem w restauracji na rodzinnej imprezie. Smak urzek? mnie niasamowicie. S?odkie winogrona prze?amane warzywnym smakiem broku?a i podkre?lone czerwon? cebulk?. Trzy sk?adniki a dos?ownie niebo w g?bie, do tego bardzo szybkie w wykonaniu. Spr?bowa?am odtworzy? i uda?o si? 🙂 Sa?atka z najlepszych, spokojnie mo?e konkurowa? z gyrosem i innymi najbardziej lubianymi sa?atkami. S?dz? te?, ?e dobrze sprawdzi si? jako dodatek do mi?s z grilla. Na prawd? bardzo polecam!
Sk?adniki:
– 1 kg broku??w
– 0,5 czerwonego dojrza?ego winogrona
– 2 czerwone cebulki
– s?oiczek majonezu 200 ml (wg oryginalnego przepisu) lub jogurt naturalny
Do sa?atki b?d? pasowa? tak?e gotowane jaja, jednak na pierwszy raz polecam wypr?bowa? przepis bez nich.
Wykonanie:
Winogrona umy?, przeci?? na p??, usun?? pestki. Broku?a zblanszowa? z dodatkiem soli przez oko?o 5 minut, tak by by? mi?kki ale tez spr?zysty. Odci?? r??yczki i wraz winogronem u?o?y? w naczyniu. Cebulki pokroi? drobno, lub na ksi??yce.
Ca?o?? wymiesza? ??cz?c z majonezem lub jogurtem.
Mo?na doprawi? do smaku pieprzem, jednak nie jest to konieczne.
22 września, 2014 @ 11:58 pm
ja dodaje jeszcze pestki s?onecznika pyyycha sa?atka potwierdzam
23 września, 2014 @ 7:46 am
A wiesz? ?e to jest bardzo dobry pomys?? 🙂 dzi?kuje za podpowied?, nast?pnym razem dorzuc? opakowanie. Pozdrawiam.
20 marca, 2015 @ 3:52 pm
Ja bym dodala troche fety 🙂
15 lipca, 2015 @ 12:44 pm
mozna doda? feta, s?onecznik i sos czosnkowy – niebo w gebie:)
19 marca, 2016 @ 1:49 pm
w sk?adnikach jest tylko 0,5 winogrona? to jak t? jedn? po??weczk? pokroi??
21 marca, 2016 @ 9:03 am
Tak jak si? uda. 🙂
A tak powa?nie, chodzi o 0,5 kg.