Tą sałatkę poznałam kiedyś przypadkiem w restauracji na rodzinnej imprezie. Smak urzekł mnie niasamowicie. Słodkie winogrona przełamane warzywnym smakiem brokuła i podkreślone czerwoną cebulką. Trzy składniki a dosłownie niebo w gębie, do tego bardzo szybkie w wykonaniu. Spróbowałam odtworzyć i udało się 🙂 Sałatka z najlepszych, spokojnie może konkurować z gyrosem i innymi najbardziej lubianymi sałatkami. Sądzę też, że dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. Na prawdę bardzo polecam!
Składniki:
– 1 kg brokułów
– 0,5 czerwonego dojrzałego winogrona
– 2 czerwone cebulki
– słoiczek majonezu 200 ml (wg oryginalnego przepisu) lub jogurt naturalny
Do sałatki bądą pasować także gotowane jaja, jednak na pierwszy raz polecam wypróbować przepis bez nich.
Wykonanie:
Winogrona umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki. Brokuła zblanszować z dodatkiem soli przez około 5 minut, tak by był miękki ale tez spręzysty. Odciąć różyczki i wraz winogronem ułożyć w naczyniu. Cebulki pokroić drobno, lub na księżyce.
Całość wymieszać łącząc z majonezem lub jogurtem.
Można doprawić do smaku pieprzem, jednak nie jest to konieczne.
Anonimowy
22 września, 2014 @ 11:58 pm
ja dodaje jeszcze pestki słonecznika pyyycha sałatka potwierdzam
Katarzyna Rzepecka
23 września, 2014 @ 7:46 am
A wiesz? że to jest bardzo dobry pomysł? 🙂 dziękuje za podpowiedź, następnym razem dorzucę opakowanie. Pozdrawiam.
Anonimowy
20 marca, 2015 @ 3:52 pm
Ja bym dodala troche fety 🙂
Anonimowy
15 lipca, 2015 @ 12:44 pm
mozna dodać feta, słonecznik i sos czosnkowy – niebo w gebie:)
Anonimowy
19 marca, 2016 @ 1:49 pm
w składnikach jest tylko 0,5 winogrona? to jak tę jedną połóweczkę pokroić?
Katarzyna Rzepecka
21 marca, 2016 @ 9:03 am
Tak jak się uda. 🙂
A tak poważnie, chodzi o 0,5 kg.