Skip to content

Rafaello – łatwe ciasto kokosowe (przepis I)

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Któż nie lubi słodkich kuleczek rafaello? Każdy skusi się chociaż na jedną 🙂 Przedstawiam Wam przepis na ciasto z kokosową chmurką 🙂 łatwe, ponieważ bazą jest biszkopt, który piecze się szybko, a sama masa też jest prosta i nie wymagająca specjalnych zdolności kulinarnych. Za to smak – rewelacja 🙂 Jest to pierwszy przepis na to ciasto jaki poznałam, i chętnie do niego wracam. Polecam!



Składniki na biszkopt:
– 5 jaj
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki drobnego cukru
Składniki na masę kokosową:
– 250 ml mleka
– 200 g wiórek kokosowych
– 0,5 szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 0,5 l śmietany kremówki
– żelatyna 3 czubate łyżeczki
– 2 białe czekolady (opcjonalnie na potarcie wierzchu)
Wykonanie:
Upiec biszkopt, i pozostawić do ostygnięcia. 
Do rondelka wlać mleko, i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do momentu wyparowania mleka co jakiś czas mieszając. Nie muszą być “suche” ale powinny być miękkie. Pozostawić by ostygły. Żelatynę przygotować jak podane na opakowaniu, z tym ze 3 łyżeczki rozrobić w połowie szklanki wody. Schłodzoną kremówkę ubić na bardzo sztywno. Dodać wiórki i tężejącą żelatynę. Całość delikatnie ale dokładnie połączyć.
Biszkopt można popryskać przegotowaną wodą by był wilgotniejszy lub przełożyć dżemem. Nałożyć masę kokosową, można potrzeć białą czekoladę na wierzch, jednak ciasto będzie dla niektórych już za słodkie. Schłodzić.
Smacznego!

2 komentarze

  1. Justyna Żak
    23 maja, 2014 @ 12:42 pm

    świetny pomysł bez przekładania:)

    Reply

  2. gin
    23 maja, 2014 @ 8:51 pm

    Wygląda na cudownie puchate i leciutkie 🙂 Pyszne musiało być 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *