Skip to content

Shrek – ciasto niczym z bajki :)

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Ciasto Shrek w wersji zielonej ( niektórzy robią też w wersji pomarańczowej po prostu “kubsia”) – smaczne, słodkie, sycące. Bardzo lubiane przez dzieci, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też przez swoją ciekawą nazwę. Wszystko łatwe i piękne o ile uda się biszkopt. Ja robię zawsze ten sam do ciast tego typu – rzucany o podłogę, i polecam go też Wam. Przepis wrzucałam tutaj -> klik

Składniki na biszkopt:
5 jaj
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru.
Biszkopt wykonać według przepisu podstawego – klik
Składniki na warstwę wierzchnią:
– 2 opakowania ciastek typu “delicje”
– 1 l soku zielonego typu Pysio
– 1 śnieżka na mleko i 3/4 szklani mleka
– 3 budynie śmietankowe
– 3 zielone galaretki
Wykonanie:
Budynie rozuścić w 1,5 szklanki soku. Resztę soku wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać rozrobione budynie, zmniejszyć moc palnika i chwilkę pogotować stale mieszając. Gorący budyń wylać na biszkopt i równo rozsmarować. Ułożyć na to ciastka. Przygotować 1 galaretkę, kiedy bedzie tężeć ubić śnieżkę i delikatnie je połączyć, po czym wylać na ciastka. Schować do lodówki do stężenia.
Na sam wierzch przygotowujemy pozostałe dwie galaretki, ale w 3,5 szklanki wody. Kiedy zaczną gęstnieć – wylać na ciasto. Schłodzić.
Gotowe! Smacznego 🙂 

3 komentarze

  1. Justyna Żak
    6 maja, 2014 @ 1:24 pm

    bardzo lubię to ciasto:)

    Reply

  2. ladylaura
    6 maja, 2014 @ 2:11 pm

    Nie robiłam nigdy ,ale wygląda zachwycająco.

    Reply

  3. Katarzyna Dzierżęga
    11 maja, 2014 @ 7:33 pm

    Witaj
    Organizuję
    KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki

    Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
    Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
    Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja

    Więcej szczegółów u mnie na blogu 🙂
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *