Jeżeli chcielibyście zrobić dżem pomarańczowy, bananowy, cytrynowy, brzoskwiniowy itp., a nie macie tego owocu w nadmiarze, natomiast cukinie oblegają krzaczki w ogrodzie aż zbyt gęsto, to polecam Wam ten dżem.
Jest to idealny pomysł na wykorzystanie cukinii, przy tym tworząc coś innego niż w wersji wytrawnej. Masa wychodzi smaczna i gładka. Polecam go też mamom, które mają małe dzieci i podają im jeszcze deserki z rozdrobnionych owoców 🙂 To bardzo fajna alternatywa w zimie, kiedy nie mamy nic świeżego pod ręką.
Ważne jest tylko to, by skupić uwagę na jasnych owocach z uwagi na kolor cukinii, reszta zależy już od nas 🙂 U mnie wersja cytrynowa.
Dżem cytrynowy z cukinii (kabaczka).
Składniki na około 3 litry dżemu (15 słoiczków po 200 g każdy):
- 3 kg czystego warzywa już po obraniu i odrzuceniu pestek (mi wyszło tyle z dwóch średniej wielkości kabaczków).
- 3 galaretki o smaku cytrynowym
- pół kg cukru
- można dodać aromat cytrynowy
Wykonanie:
Kabaczka obrać ze skóry, przeciąć na pół i odrzucić pestki. Pokroić go w kostkę.
Włożyć do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć około 1 godzinę. Po tym czasie całość zblenować na gładką masę i znów postawić na ogień. Wolno wsypać proszek z galaretek ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Dodać aromat. Smażyć jeszcze przez 15 minut.
Gorącymi napełniać słoiczki i szybko zamknąć, postawić dekielkiem do dołu.
Ja swoje dla pewności zagotowałam przez 5 minut.
Smacznego! Spróbujcie koniecznie, polecam!
justysia06
23 września, 2014 @ 3:47 pm
wygląda pysznie wiec spróbuje)))
Katarzyna Rzepecka
23 września, 2014 @ 4:38 pm
polecam 🙂
RedHead
23 września, 2014 @ 4:17 pm
To mnie zaskoczyłaś! Daj chociaż łyżeczkę na spróbowanie! 🙂
Katarzyna Rzepecka
23 września, 2014 @ 4:39 pm
łyzeczka to zbyt mało by się nasycić 😉 musisz wypróbować przepis!
Teresa
20 czerwca, 2019 @ 1:36 pm
mam mala watpliwosc – nie powinno sie galaretki zagotowywac, bo wowczas zelatyna sie nie zetnie, po co wiec dodawac galaretke i gotowac jeszcze 15 min? chocby dla samego cytrynowego smaku napewno warto 🙂
Magda
14 września, 2019 @ 8:16 pm
Mozna dodać galaretke brzoskwiniowa zamiast cytrynowej?
Katarzyna Rzepecka
15 września, 2019 @ 10:03 am
Pewnie
Magda
16 września, 2019 @ 4:07 pm
Pani Kasiu 🙂
Zrobiłam z galaretką brzoskwiniową i dodałam sok z całej cytryny. Dżem wyszedł obłędnie xD super przepis. Mąż również zachwycony. Dziękuję pięknie
Dorota
3 sierpnia, 2021 @ 1:05 pm
Bardzo smaczny, dodałam galaretkę agrestową 😊 tylko taki trochę rzadki, za mało gotowałam, czy tak ma być?