Uwielbiam wszelakie surówki na zimę. Na mojej stronie znajdziecie ich sporo, bo każdego roku robię najwięcej właśnie takich konserw. I kiedy już myślałam, że nic nie przebije mojej ulubionej surówki z sześciu składników (zobacz tutaj), czy tej z przyprawą gyros (zobacz tutaj) zrobiłam właśnie tę z młodej kapusty. Zaręczam Wam – będziecie zachwyceni. Ja jestem absolutnie zakochana. Surówka jest delikatna ale chrupiąca, słodko-ostra, po prostu idealna. Do obiadu w sezonie zimowym będzie jak znalazł i warto zrobić jej więcej. Sami zobaczycie, że zniknie bardzo szybko. Bardzo Wam polecam! Ten przepis wejdzie na stałe do Waszej spiżarni.
W słoiku oprócz młodej kapusty znalazł się koperek włoski, ogórki zielone, marchew i papryka.
Jeżeli interesują Was tego typu przepisy, koniecznie zajrzyjcie do zakładki przetwory na zimę.
Surówka z młodej kapusty na zimę
Surówka z młodej kapusty na zimę – składniki:
- 3 mniejsze lub 2 duże główki młodej kapusty
- 1 kg marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 pęczki posiekanego młodego koperku (ponad pół szklanki)
- 2 zielone ogórki wężowe
na zalewę:
- 3/4 szklanki octu 10%
- 4 łyżki soli
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 kulek pieprzu ziarnistego
- 4 liście laurowe
szklanka = 250 ml
Surówka z młodej kapusty na zimę – wykonanie:
- Warzywa umyć. Kapustę poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Ogórki obrać i pokroić w cienkie plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki o długości 2 cm. Koperek posiekać drobno.
- Warzywa umieścić w dużym naczyniu, wymieszać.
- Składniki na zalewę umieścić w rondelku i podgrzać, by cukier się rozpuścił.
- Surówkę zalać zalewą i ucisnąć ją, by była przykryta. Całość pozostawić na dwie godziny, by się przegryzła. Można zostawić także na noc i wekować dnia następnego.
- Surówkę na zimę z młodej kapusty wkładać do słoików i wstawiać do zimnej wody. Gotować na niewielkim ogniu przez 25 minut.
Smacznego!
Kruczko
13 lipca, 2021 @ 11:02 pm
Czy ogórki mogą być gruntowe?
Katarzyna Rzepecka
15 lipca, 2021 @ 8:27 pm
tak 🙂
Karolina
19 lipca, 2021 @ 10:45 pm
Ile musi być tych ogórków gruntowych? Słoiki mają stać do połowy w wodzie?Jestem zielona jeśli chodzi o przetwory 😉
Katarzyna Rzepecka
19 lipca, 2021 @ 11:17 pm
Zależy jakie duże ogórki, ale myślę że zamiast jednego wężowego 5 sztuk gruntowych.
Słoiki zalewamy trochę pod dekielek.
Gosia
5 sierpnia, 2021 @ 7:50 am
Ile słoików wychodzi z tego przepisu? Słoiki 1l?
Karola
26 lipca, 2021 @ 2:30 pm
Zrobiłam pani sałatkę , po kilku dniach spróbowałam i była taka pyszna że dziś robię znowu 🙂
Bardzo dziękuję za przepis 🙂
Katarzyna Rzepecka
26 lipca, 2021 @ 4:06 pm
Super, cieszę się bardzo, że przypadła do gustu 🙂
Kasia
9 września, 2021 @ 10:07 am
Ile powinno być kapusty? Chodzi o wagę?
Joanna
21 października, 2021 @ 11:33 pm
Czy można zamiast kapusty młodej dwóch kapustę białą niestety już się skończył sezon na młodą kapustę
Katarzyna Rzepecka
29 października, 2021 @ 10:35 am
tak.
Joanna
20 października, 2021 @ 11:30 pm
Zrobiłam na spróbowanie i rozeszła się w mig i teraz pytanie czy można zrobić tą surówkę z białej kapusty bo niestety ale młodej już nie ma szans kupić a naprawę surówka pyszna