Skip to content

Ciasto Coke – Coca-cola

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Col? znaj? wszyscy i raczej nie potrzeba jej reklamy, w ka?dym razie nie to by?o w zamy?le. W zamy?le by?o to, by skusi? mego m??a na kawa?eczek ciasta. M?j szanowny Ma??onek spija Col? litrami podczas gdy na ciasta patrzy z niech?ci?. Zawsze tak by?o. Nie przepada? za s?odkim, w tym za wypiekami. Tym razem by?o inaczej, spr?bowa? z ciekawo?ci tego nieznanego po??czenia, ale nie sko?czy?o si? tylko na ciekawo?ci. Zjad? kilka kawa?k?w, gdy? stwierdzi? ?e ciacho jest nie za s?odkie, idealne do tego smaczne 🙂
Moim zdaniem ciut bardziej przypomina po prostu dobrego orzechowca, a sama nutka Coli jest bardzo s?abo wyczuwalna, cho? u?y?am dwie szklanki tego napoju. Coca-cola delikatnie tylko muska kubki smakowe tym swoim s?odkim posmakiem. Ciasto jest przek?adane, inne ni? wszystkie, kt?re mo?ecie znale?? w sieci pod tym tytu?em. Nie oznacza to jednak, ?e jest trudne. Biszkopt, kt?ry znajdziecie w moim przepisie pojawia si? na blogu ju? kt?ry? raz (np. TU). Typowy – rzucany biszkopt, tyle ?e w wersji ciemnej. Wychodzi zawsze! 

Sk?adniki na ciasto o tradycyjnych wymiarach, oko?o 25×36 cm.

Sk?adniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka m?ki pszennej tortowej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 du?e ?y?ki kakao
Bia?ka oddzieli? od ???tek. M?k? pszenn? przesia? wraz z kakao. Bia?ka ubi? na sztywno, ale kr?tko – wa?ne by ich nie „przebi?”. Ca?y czas miksuj?c stopniowo dodawa? ?y?ka po ?y?ce cukier, nast?pnie ???tko, tak?e jedno po drugim. Na ko?cu dodajemy tak?e stopniowo m?k?.

Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyj??, zrzuci? na pod?og? (w formie) z oko?o 30 cm. Ponownie wstawi? do piekarnika pozostawiaj?c uchylone drzwiczki, by stopniowo styg?.
Dla tych kt?rzy nie wiedz?:
Rzucanie biszkoptu ma na celu wyr?wnanie ci?nienia wewn?trz ciasta, dzi?ki temu ciasto nie opada – WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Ba?abym si? doda? proszek do pieczenia, gdy? to w?asnie po nim najcz??ciej ciasta opadaj?. Pisa?am o tym w przepisie na jasny biszkopt.
Sk?adniki na krem:
  • 150 gram orzech?w w?oskich
  • 200 gram herbatnik?w
  • 150 gram mas?a (temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka coli
  • 10 ma?ych bez lub p?? szklanki cukru pudru ( z bezami krem jest smaczniejszy)
Herbatniki pokruszy? drobno. Orzechy zmieli? lub rozbi? np. wa?kiem do ciasta (zawini?te w woreczek foliowy). Wsypa? do naczynia i zala? col?. Odstawi? co nap?cznienia na 20 minut. Po tym czasie zmiksowa?. Dodawa? stopniowo mas?o, nast?pnie pokruszone bezy lub cukier puder.
Sk?adniki na wierzchni? warstw?:
  • 0,5 l ?mietany krem?wki ( sch?odzonej)
  • 4 ?y?eczki ?elatyny na p?? szklanki wody
  • cukier puder do smaku lub pokruszone bezy je?eli te? wcze?niej z nich korzystali?cie ( wed?ug uznania, u mnie by?o to 7 bez)
?elatyn? przygotowa? wed?ug instrukcji na opakowaniu, jednak w proporcjach 4 ?y?eczki na p?? szklanki wody. Gdy zaczyna t??e? ubi? na bardzo sztywno ?mietan?, doda? do niej cukier, ?elatyn? i dok?adnie po??czy? na wolnych obrotach.
Dodatkowo potrzebna b?dzie:
  • 1 szklanka Coli do nas?czenia biszkoptu ( czyli ??cznie potrzebujemy do ciasta 0,5 litra)
  • czekolada deserowa
Przek?adanie:
Biszkopt przekroi? na p?? (poziomo). Doln? cz??? nas?czy? po?ow? szklanki Coli. Na?o?y? krem z coli i orzech?w. Na to po?o?y? g?rn? cz??? biszkoptu. Nas?czy? drug? po?ow? szklanki napoju. Na to wy?o?y? bit? ?mietan?. Wa?ne by robi? to zaraz po jej ubiciu, by nie zd??y?a zbyt mocne zesztywnie?. 
Na tarce o grubych oczkach zetrze? czekolad?, obficie posypa? wierzch ciasta. Wstawi? do lod?wki na minimum godzin?.
Smacznego! Pozdrawiam cieplutko 🙂

37 komentarzy

  1. Magda C.
    9 kwietnia, 2015 @ 9:28 am

    Bardzo ciekawe ciasto, wygl?da fantastycznie 🙂

    Reply

  2. Karmel-itka.
    9 kwietnia, 2015 @ 12:53 pm

    naprawd?, urocze ciasto!

    Reply

  3. Agnieszka, Kulinaria na obcasach
    9 kwietnia, 2015 @ 8:01 pm

    Rewelacyjnie wygl?da 🙂 Pychota

    Reply

  4. POMPOLINA
    10 kwietnia, 2015 @ 7:37 am

    a na jaki rozmiar blachy jest biszkopt?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      10 kwietnia, 2015 @ 9:05 am

      Celne pytania, nie zaznaczy?am w przepisie, ju? uzupe?niam 🙂
      Blaszka jest tradycyjna, oko?o 25×36

      Reply

  5. Anonimowy
    11 kwietnia, 2015 @ 4:10 pm

    Herbatniki moczymy w coli?

    Reply

  6. Anonimowy
    11 kwietnia, 2015 @ 6:50 pm

    Ale gdzie w tym przepisie na biszkopt jest proszek do pieczenia ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      11 kwietnia, 2015 @ 9:01 pm

      Nie ma 🙂 Jest to biszkopt rzucany, podobnie jak jasny. Nad sk?adnikami do kremu wyja?ni?am dlaczego. Pozdrawiam 🙂

      Reply

  7. Martyna
    14 kwietnia, 2015 @ 2:06 pm

    Wci?? nie wiem jak mo?na nie przepada? za s?odkim (m?j M??czyzna r?wnie? stroni od ciast, woli natomiast s?ynne chipsy, a col? r?wnie? pije). Ja osobi?cie uwielbiam s?odycze i ciasta.. tak?e te na pewno przypad?oby mi do gustu 🙂

    Reply

  8. Anonimowy
    18 kwietnia, 2015 @ 6:20 am

    dzisiaj robie:P

    Reply

  9. Monika
    1 maja, 2015 @ 12:13 pm

    pyszne ciasto 😉
    moi go?cie byli zachwyceni mniam 🙂

    Reply

  10. Anonimowy
    15 maja, 2015 @ 2:57 pm

    ciasto rewelacja!!!!! nie jest zaslodkie,w sam raz, najlepsze w tym kremie jest to ze nie trzeba nic gotowac jak w wiekszosci !!! wystarczy zalac skladniki cola i zmiksowac z maslem:))) smak niesamowity;polecam:))))

    Reply

  11. Anonimowy
    3 czerwca, 2015 @ 10:50 pm

    i kicha biszkopt nie wyszed? i ca?y misterny plan poszed? w pi……………….

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      4 czerwca, 2015 @ 6:57 am

      By? mo?e za szybko dodawa?a?/e? poszczeg?lne sk?adniki? Wtedy ciasto wychodzi bardzo niskie.

      Reply

  12. Anonimowy
    4 września, 2015 @ 2:24 pm

    pychotka ,ja do?o?y?am d?em z czarnej porzeczki do prze?o?enia

    Reply

  13. agusia.2410
    8 września, 2015 @ 3:40 pm

    Ciasto wygl?da wspaniale – na pewno zrobi?. Ale co do biszkoptu nie zgodz? si?, zawsze dodaje proszek , Przez ponad 20 lat mojego pichcenia mo?e z 3 razy mi nie wyszed?, i to raczej na pocz?tku mojej "kariery" biszkoptowej a o metodzie na "rzucanie" ciastem us?ysza?am jaki? rok temu i jako? nie czuje potrzeby jego prubowania. To tylko moje odczucie, uwa?am ?e ka?dy musi wypracowa? sw?j spos?b robienia idealnego biszkoptu metoda pr?b i b??d?w.
    Pozdrawiam

    Reply

    • Anonimowy
      4 stycznia, 2017 @ 12:12 pm

      Ja natomiast nigdy nie dodaj? proszku. Wg mnie, ciasto jest gorsze w smaku. I zawsze mi wychodzi. Rzucanie ma za zadanie wyr?wnanie ciasta, ?eby si? nie "rolowa?o" przy brzegach.
      Ale najlepiej samemu sprawdzi? i por?wna? 🙂

      Reply

  14. Anonimowy
    19 września, 2015 @ 7:50 pm

    Rewelacyjne. Dzi? upieklam je, ca?a rodzina jest zachwycona. Powiem szczerze , ?e obawialam si? przygotowa? biszkopt bez proszku. Pomy?la?am ryzyk-fizyk, powiem tak strza? w dziesi?tk?. Super si? upiekl i kiedy opad?. Trzeba tylko zrobisz wszystko wg. Pani wskaz?wek. Polecam z czystego serca. Pozdrawiam

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 września, 2015 @ 12:19 pm

      Ciesze si? bardzo 🙂 i dzi?kuj? za komentarz do przepisu, pozdrawiam.

      Reply

  15. Anonimowy
    4 marca, 2016 @ 10:24 pm

    A ja nigdy nie dodaje proszku, ale te? nie rzucam i zawsze pi?knie wyrasta i nie opada.

    Reply

  16. Anonimowy
    28 stycznia, 2017 @ 3:47 pm

    zelatyn? wla? gor?c? czy ju? zimn??

    Reply

  17. Anonimowy
    28 stycznia, 2017 @ 4:03 pm

    ?elatyn? do ?mietany jak? ciep?? czy tak? zimn? wla??

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      28 stycznia, 2017 @ 9:10 pm

      Zimn?, gdy zaczyna tezec.

      Reply

    • Anonimowy
      30 stycznia, 2017 @ 2:00 pm

      Dzi?kuj? ,pierwszy raz piek?am bez proszku ale super ciasto wysz?o i tak smakuje.Go?cie byli zachwyceni,jeszcze nie raz zago?ci na moim stole.Pozdrawiam.

      Reply

  18. Anonimowy
    29 stycznia, 2017 @ 4:26 pm

    no i upiek?am to ciasto ,go?cie byli zachwyceni ,posz?o w mig;]

    Reply

  19. Magda
    22 kwietnia, 2017 @ 11:12 am

    Czym mo?na zast?pi? orzechy? (alergia)

    Reply

  20. Anonimowy
    16 sierpnia, 2017 @ 9:53 pm

    Czy mozna jakos zastapic herbatniki ?

    Reply

  21. Anonimowy
    13 listopada, 2017 @ 5:43 pm

    Czy mo?na ciasto zrobic w blaszce tortowej?

    Reply

  22. Anonimowy
    17 listopada, 2017 @ 10:04 pm

    Ile tej ?elatyny da? do ?mietany? 4 ?y?eczki? Czy te p?? szklanki?

    Reply

  23. Anonimowy
    18 listopada, 2017 @ 5:04 pm

    W?a?nie zrobi?am, ch?odzi si? 🙂 a poniewa? lubi? eksperymentowa? ?elatyn? rozpu?ci?am w coli 🙂 i wi?cej bez doda?am bo moje ?asuchy lubi? s?odkie 🙂

    Reply

  24. Anonimowy
    19 listopada, 2017 @ 3:34 pm

    Ciasto zrobi?em wczoraj,a dzi? si? opycham mmmy i jest pyyycha! !!!!Domownikom te? smakuje ! Pozdrawiam autork? przepisu Sebastian!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 listopada, 2017 @ 7:26 am

      Ciesz? si? ze smakowa?o i dzi?kuj? za komentarz 🙂
      Tak?e pozdrawiam!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *