Skip to content

Sernik wiede?ski na kruchym spodzie (du?a blaszka).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Uwielbiam serniki, wilgotne, lekko s?odkie i raczej intensywne w smaku a jednocze?nie puszyste. Do takich sernik?w nale?y ten. Sernik wiede?ski jest pyszny, na prawd? wart grzechu, trzeba spr?bowa?. Przepis podany jest na blaszk? o wymiarach tradycyjnych czyli oko?o 25 x 33-35 cm.

Tradycyjny sernik wiede?ski jest wykonany bez ciasta na spodzie, z samej masy serowej. Ja dodaje kruche ciasto, lubi? gdy ono jest. Jednak mo?na z niego zrezygnowa?.

Sk?adniki na ciasto kruche:

  • 30 dag m?ki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 1 czubata ?y?ka smalcu
  • 1 jajo
  • 1 ???tko
  • 2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • p?? szklanki cukru pudru
Wy?ej wymienione sk?adniki wy?o?y? do naczynia, po czym dok?adnie zagnie??. Wy?o?y? na such? blaszk?, bez ?adnego podk?adu typu papier do pieczenia. Ciasto roz?o?y? r?wnie? na bokach blaszki, robi?c w ten spos?b dobry podk?ad pod mas? serow?.
Sk?adniki na mas? serow?:
  • 1 kg bia?ego sera (lepiej pe?not?ustego)
  • 1 kostka 200 g mas?a
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 8 du?ych jaj
  • 2 czubate ?y?ki m?ki pszennej
  • 2 czubate ?y?ki m?ki ziemniaczanej
  • kilka kropel olejku np. pomara?czowego (ulubiony smak)
  • paczka rodzynek 200 g
Ser zmieli? w maszynce dwa razy, mo?na przetrze? te? przez metalowe sitko. Podzieli? na dwie podobnej wielko?ci cz??ci. Rodzynki zala? na 10 minut wrz?tkiem, ods?czy?.
Mas?o utrze? z 1 szklank? cukru pudru do uzyskania puszysto?ci, nast?pnie dodawa? ci?gle ucieraj?c po ?y?ce po?ow? zmielonego sera. Masa musi by? g?adka.
Bia?ka oddzieli? od ???tek. ???tka ubi? na bia?? mas? z drug? szklank? cukru pudru i tak?e stale ucieraj?c dodawa? ?y?ka po ?y?ce drug? po?ow? sera. Nast?pnie po??czy? obie masy, dok?adnie. Do masy wkr?ci? mikserem m?ki, oraz olejek.
Ubi? na sztywno bia?ka. Do masy serowej najpierw doda? tylko troch? – wmiesza?. Nast?pnie doda? reszt? i bardzo delikatnie po??czy? z mas? (by piana nie siad?a). Doda? rodzynki.
Mas? wyla? na przygotowane wcze?niej ju? ciasto kruche. Wstawi? do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec na z?oty kolor – oko?o 50-60 minut. Sernik mo?e ciut si???, (taki typ sernika).
Mo?na pola? czekolad?, je?eli kto? lubi 🙂
Smacznego!

3 komentarze

  1. matleen
    16 kwietnia, 2015 @ 7:32 am

    Uwielbiam wszelkie serniki. Idealne do porannej herbatki 😉
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie

    Reply

  2. Lena
    16 kwietnia, 2015 @ 7:44 am

    Uwielbiam serniki, im wi?ksza blaszka tym lepiej:)

    Reply

  3. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:37 pm

    ja r?wnie?! serniki najlepsze!:) ch?tnie skorzystam z tego przepisu:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *