Skip to content

Pulpety musztardowe, w sosie musztardowym podane na spaghetti.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Szybki i ?atwy obiad a jednocze?nie bardzo smaczny? Do tego tani, bo mo?na go zrobi? za kilkana?cie z?otych licz?c, ?e najedz? si? 4-6 osoby. Tak, to mo?liwe 🙂 Paczka makaronu, mi?so mielone, cebula dymka, troch? musztardy i ?mietany, troch? przypraw i ?y?ka t?uszczu…. oraz p?? godziny wolnego czasu…
M?j ma??onek zawsze powtarza, ?e do kotlet?w mielonych najlepszy sos, to sos musztardowy. Postanowi?am wi?c zrobi? go troch? wi?cej (by poda? z makaronem), wzbogaci? smakiem delikatnej dymki, cz??? pulpet?w otoczy?am sezamem i wysz?o na prawd? bardzo, bardzo smacznie. Jeszcze pyszniej jest kiedy sos zrobimy na bulionie. Warto wi?c taki obiad zaplanowa? sobie na np. poniedzia?ek, je?eli u Ciebie s? niedziele gdzie serwujesz na pierwsze danie ros?? 🙂

Przepis w?asny.

Sk?adniki:

  • makaron spaghetti ( 1 opakowanie)
  • cebula dymka (por) – 1 szt
  • musztarda sto?owa – 3 ?y?ki
  • 2-3 ?y?ki ?mietany
  • 4 ?y?ki m?ki pszennej do zaklepania sosu
  • 1 litr bulionu (zamienny na wod?, jednak wtedy b?dzie trzeba doda? do niej wi?cej przypraw)
  • mi?so mielone 0,7 kg ( wystarczy na oko?o 40 ma?ych pulpecik?w)
  • 1 surowe jajo
  • bu?ka tarta do zag?szczenia masy mi?snej gdyby by?a za ma?o zbita
  • sezam do panierowania – 50 gram
  • ?y?ka smalcu do podma?enia mi?sa
  • ?y?ka mas?a do podsma?enia dymki
  • s?l, pieprz, kurkuma, szczypta czerwonej ostrej papryki jako przyprawy.
Wykonanie:
Makaron ugotowa? wed?ug przepisu na opakowaniu, odcedzi?. W tym czasie przygotowa? pulpety. Mi?so po??czy? z jajem, doda? po szczypcie soli i pieprzu oraz ?y?k? musztardy. Mas? wyrobi? na g?adk?, w razie gdyby by?a ma?o zbita doda? 2-3 ?y?ki bu?ki tartej. Cz??? pulpet?w otoczy? sezamem, a cz??? bu?k? tart?. Na patelni rozgrza? t?uszcz, wk?ada? pulpety i sma?y? na z?oty kolor.
Cebul? dymk? posieka? na drobniejsze kawa?ki, cz??? mocno zielon? odrzuci? ( ja zostawiam do zup). W garnku rozgrza? mocno mas?o, w?o?y? na nie dymk?, delikatnie posoli?, chwilk? poddusi?, nast?pnie zala? gor?cym bulionem. Do ?mietany doda? kilka ?y?ek wywaru, oraz m?k? – rozk??ci?. Doda? roztw?r do bulionu, zagotowa?. Sos powinien by? g?sty (jednak ciut lej?cy). Na samym ko?cu do sosu doda? 2 kopiaste ?y?ki musztardy i dok?adnie je rozprowadzi?. Spr?bowa?, doda? w razie potrzeby kurkumy by poprawi? kolor sosu, pieprzu czy soli.
Podwa? na makaronie i z pulpecikami, smacznego 🙂

1 Comment

  1. Martyna i Paulina Kwiatkowskie
    2 czerwca, 2015 @ 10:18 pm

    Danie szybkie, smaczne, czego chcie? wi?cej.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *