Skip to content

Lody z Nutell?.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Za lodami czekoladowymi szczeg?lnie nie przepadam, zw?aszcza za takimi, kt?re mo?na kupi? w sklepach. Nutell? natomiast uwielbiam, wi?c pomy?la?am, ?e to b?dzie ciekawe po??czenie. Lody s? wspania?e, mocno czekoladowo-orzechowe. S? te? zbite i trzeba je na 10 minut najpierw wyj?? z zamra?arki, by lekko odtaja?y. ?wietnie si? nadadz? do pewnego ameryka?skiego deseru… Ale szczeg???w nie zdradz? – o tym b?dzie wkr?tce 🙂
Sk?adniki (oko?o 1 litr lod?w):
  • Nutella – 350 g
  • 1 puszka mleka skondensowanego – bez cukru
  • 100 ml mleka pe?not?ustego – minimum 3,2 % najlepiej 3,8 
Wykonanie:

Wszystkie sk?adniki prze?o?y? do wysokiego naczynia. Dok?adnie miksowa?, do momentu a? masa b?dzie puszysta. Wla? do pojemnika zamykanego o pojemno?ci wi?kszej ni? 1 l (mo?e by? to pojemnik po lodach, wiadereczko po kapu?cie itp). Schowa? do zamra?arki. 
Lody wyci?ga? 3 razy, pierwszy raz po godzinie, drugi raz po dw?ch, trzeci raz po trzech. Za ka?dym razem mas? zmiksowa? by znika?y powstaj?ce kryszta?ki lodu. Nie jest to trudne, masa nie zamra?a si? w ci?gu pierwszej godziny.
Podawa? we wafelku, lub w pucharkach 🙂
Smacznego! 
Pozdrawiam, Kasia.
Ps. Je?eli masz maszyn? do lod?w, mo?esz tak?e lody zrobi? przy jej u?yciu – post?puj zgodnie z instrukcj? producenta.

3 komentarze

  1. madziiulka
    17 czerwca, 2015 @ 11:59 am

    ?atwy przepis:D

    Reply

  2. http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/
    18 czerwca, 2015 @ 5:15 pm

    wygl?daj? smakowicie, musz? spr?bowa? 😉 u mnie przepis na sorbet mango 😉 zapraszam http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *