Skip to content

Lody z Nutellą.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Za lodami czekoladowymi szczególnie nie przepadam, zwłaszcza za takimi, które można kupić w sklepach. Nutellę natomiast uwielbiam, więc pomyślałam, że to będzie ciekawe połączenie. Lody są wspaniałe, mocno czekoladowo-orzechowe. Są też zbite i trzeba je na 10 minut najpierw wyjąć z zamrażarki, by lekko odtajały. Świetnie się nadadzą do pewnego amerykańskiego deseru… Ale szczegółów nie zdradzę – o tym będzie wkrótce 🙂
Składniki (około 1 litr lodów):
  • Nutella – 350 g
  • 1 puszka mleka skondensowanego – bez cukru
  • 100 ml mleka pełnotłustego – minimum 3,2 % najlepiej 3,8 
Wykonanie:

Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia. Dokładnie miksować, do momentu aż masa będzie puszysta. Wlać do pojemnika zamykanego o pojemności większej niż 1 l (może być to pojemnik po lodach, wiadereczko po kapuście itp). Schować do zamrażarki. 
Lody wyciągać 3 razy, pierwszy raz po godzinie, drugi raz po dwóch, trzeci raz po trzech. Za każdym razem masę zmiksować by znikały powstające kryształki lodu. Nie jest to trudne, masa nie zamraża się w ciągu pierwszej godziny.
Podawać we wafelku, lub w pucharkach 🙂
Smacznego! 
Pozdrawiam, Kasia.
Ps. Jeżeli masz maszynę do lodów, możesz także lody zrobić przy jej użyciu – postępuj zgodnie z instrukcją producenta.

3 komentarze

  1. madziiulka
    17 czerwca, 2015 @ 11:59 am

    łatwy przepis:D

    Reply

  2. http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/
    18 czerwca, 2015 @ 5:15 pm

    wyglądają smakowicie, muszę spróbować 😉 u mnie przepis na sorbet mango 😉 zapraszam http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.