Za lodami czekoladowymi szczególnie nie przepadam, zwłaszcza za takimi, które można kupić w sklepach. Nutellę natomiast uwielbiam, więc pomyślałam, że to będzie ciekawe połączenie. Lody są wspaniałe, mocno czekoladowo-orzechowe. Są też zbite i trzeba je na 10 minut najpierw wyjąć z zamrażarki, by lekko odtajały. Świetnie się nadadzą do pewnego amerykańskiego deseru… Ale szczegółów nie zdradzę – o tym będzie wkrótce 🙂
Składniki (około 1 litr lodów):
- Nutella – 350 g
- 1 puszka mleka skondensowanego – bez cukru
- 100 ml mleka pełnotłustego – minimum 3,2 % najlepiej 3,8
Wykonanie:
Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia. Dokładnie miksować, do momentu aż masa będzie puszysta. Wlać do pojemnika zamykanego o pojemności większej niż 1 l (może być to pojemnik po lodach, wiadereczko po kapuście itp). Schować do zamrażarki.
Lody wyciągać 3 razy, pierwszy raz po godzinie, drugi raz po dwóch, trzeci raz po trzech. Za każdym razem masę zmiksować by znikały powstające kryształki lodu. Nie jest to trudne, masa nie zamraża się w ciągu pierwszej godziny.
Podawać we wafelku, lub w pucharkach 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia.
Ps. Jeżeli masz maszynę do lodów, możesz także lody zrobić przy jej użyciu – postępuj zgodnie z instrukcją producenta.
madziiulka
17 czerwca, 2015 @ 11:59 am
łatwy przepis:D
Katarzyna Rzepecka
17 czerwca, 2015 @ 12:00 pm
Dokładnie tak 🙂
http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/
18 czerwca, 2015 @ 5:15 pm
wyglądają smakowicie, muszę spróbować 😉 u mnie przepis na sorbet mango 😉 zapraszam http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/