Skip to content

B?yskawiczny tort lodowy o smaku truskawkowym

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Ostatnio chodz? za mn? domowe lody. Nie mam maszyny do nich, jednak na bazie krem?wki mo?na wyczarowa? sporo. Proponuj? lody truskawkowe na spodzie bezowym. Nie pieczemy tu nic, nie mieszamy zamarzaj?cej si? masy. Lody s? po prostu ob??dne w smaku, pomimo, ?e sklepowych truskawkowych nie lubi?. Torcik sprawdzi si? kiedy maj? zjawi? si? go?cie, tak po prostu do kawy – ale te? jako deser na och?odzenie sobie ciep?ego dnia 🙂 Bezy fantastycznie skruszej? pod ?mietan? i ca?o?? jest bardzo delikatna.
Przepis w?asny.
Sk?adniki na ma?? tortownic?:
  • 0,5 l ?mietany krem?wki
  • 100 g bez
  • 0.25 kg truskawek
  • cukier puder do ?mietany – wed?ug uznania
Wykonanie:
Bezy pokruszy? na sp?d tortownicy. Truskawki umy?, usun?? zielone cz??ci. Pokroi? je na drobne kawa?ki. ?mietan? ubi? na sztywno. Doda? do niej cukier puder, by masa by?a lekko s?odkawa. Na ko?cu doda? truskawki – ca?o?? jeszcz? chwilk? miksowa?, by masa sta?a si? jednolita. ?mietan? wy?o?y? na bezy. 
Tortownice szczelnie zawin?? foli? spo?ywcz?, zostawi? na 8 godzin w zamra?alniku. Lody spo?y? w ci?gu pierwszej doby z racji tego, ?e w dniach kolejnych zaczn? si? tworzy? kryszta?ki lodu w masie. By tego unik?? trzeba przepu?cic ?mietan? przez maszyn? do robieia lod?w. Ale kto bedzie trzyma? takie pyszne lody d?ugo? 🙂

Przed bezp?rednim podaniem pozwoli? lodom troszk? zmi?kkn?? w temperaturze pokojowej, bed? smaczniejsze.


Smacznego! 🙂

Przy okazji przypominam o ankiecie – widoczna po prawej stronie u g?ry – dzi?kuj? za wype?nienie 🙂




https://katarzynarzepecka.pl/2015/05/17/redmond-recenzja/

2 komentarze

  1. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:32 pm

    lubi? lody.. 🙂 musz? wyprobowa? ten przepis

    Reply

  2. Anna Maciejewska
    18 maja, 2015 @ 6:50 pm

    wygl?da smakowicie:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *