Skip to content

Błyskawiczny tort lodowy o smaku truskawkowym

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Ostatnio chodzą za mną domowe lody. Nie mam maszyny do nich, jednak na bazie kremówki można wyczarować sporo. Proponuję lody truskawkowe na spodzie bezowym. Nie pieczemy tu nic, nie mieszamy zamarzającej się masy. Lody są po prostu obłędne w smaku, pomimo, że sklepowych truskawkowych nie lubię. Torcik sprawdzi się kiedy mają zjawić się goście, tak po prostu do kawy – ale też jako deser na ochłodzenie sobie ciepłego dnia 🙂 Bezy fantastycznie skruszeją pod śmietaną i całość jest bardzo delikatna.
Przepis własny.
Składniki na małą tortownicę:
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 100 g bez
  • 0.25 kg truskawek
  • cukier puder do śmietany – według uznania
Wykonanie:
Bezy pokruszyć na spód tortownicy. Truskawki umyć, usunąć zielone części. Pokroić je na drobne kawałki. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder, by masa była lekko słodkawa. Na końcu dodać truskawki – całość jeszczę chwilkę miksować, by masa stała się jednolita. Śmietanę wyłożyć na bezy. 
Tortownice szczelnie zawinąć folią spożywczą, zostawić na 8 godzin w zamrażalniku. Lody spożyć w ciągu pierwszej doby z racji tego, że w dniach kolejnych zaczną się tworzyć kryształki lodu w masie. By tego unikąć trzeba przepuścic śmietanę przez maszynę do robieia lodów. Ale kto bedzie trzymać takie pyszne lody długo? 🙂

Przed bezpśrednim podaniem pozwolić lodom troszkę zmiękknąć w temperaturze pokojowej, bedą smaczniejsze.


Smacznego! 🙂

Przy okazji przypominam o ankiecie – widoczna po prawej stronie u góry – dziękuję za wypełnienie 🙂




https://katarzynarzepecka.pl/2015/05/17/redmond-recenzja/

2 komentarze

  1. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:32 pm

    lubię lody.. 🙂 muszę wyprobować ten przepis

    Reply

  2. Anna Maciejewska
    18 maja, 2015 @ 6:50 pm

    wygląda smakowicie:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *