Ostatnio chodz? za mn? domowe lody. Nie mam maszyny do nich, jednak na bazie krem?wki mo?na wyczarowa? sporo. Proponuj? lody truskawkowe na spodzie bezowym. Nie pieczemy tu nic, nie mieszamy zamarzaj?cej si? masy. Lody s? po prostu ob??dne w smaku, pomimo, ?e sklepowych truskawkowych nie lubi?. Torcik sprawdzi si? kiedy maj? zjawi? si? go?cie, tak po prostu do kawy – ale te? jako deser na och?odzenie sobie ciep?ego dnia 🙂 Bezy fantastycznie skruszej? pod ?mietan? i ca?o?? jest bardzo delikatna.
Przepis w?asny.
Sk?adniki na ma?? tortownic?:
- 0,5 l ?mietany krem?wki
- 100 g bez
- 0.25 kg truskawek
- cukier puder do ?mietany – wed?ug uznania
Wykonanie:
Bezy pokruszy? na sp?d tortownicy. Truskawki umy?, usun?? zielone cz??ci. Pokroi? je na drobne kawa?ki. ?mietan? ubi? na sztywno. Doda? do niej cukier puder, by masa by?a lekko s?odkawa. Na ko?cu doda? truskawki – ca?o?? jeszcz? chwilk? miksowa?, by masa sta?a si? jednolita. ?mietan? wy?o?y? na bezy.
Tortownice szczelnie zawin?? foli? spo?ywcz?, zostawi? na 8 godzin w zamra?alniku. Lody spo?y? w ci?gu pierwszej doby z racji tego, ?e w dniach kolejnych zaczn? si? tworzy? kryszta?ki lodu w masie. By tego unik?? trzeba przepu?cic ?mietan? przez maszyn? do robieia lod?w. Ale kto bedzie trzyma? takie pyszne lody d?ugo? 🙂
Przed bezp?rednim podaniem pozwoli? lodom troszk? zmi?kkn?? w temperaturze pokojowej, bed? smaczniejsze.
Smacznego! 🙂
Przy okazji przypominam o ankiecie – widoczna po prawej stronie u g?ry – dzi?kuj? za wype?nienie 🙂
18 maja, 2015 @ 6:32 pm
lubi? lody.. 🙂 musz? wyprobowa? ten przepis
18 maja, 2015 @ 6:50 pm
wygl?da smakowicie:)