Jeżeli szukasz przepisu na sałatkę, który jest szybki w wykonaniu, tani a zarazem oryginalny, to ta sałatka jest strzałem w 10. Nie często jada się sałatki z tym makaronem a już na pewno nie z ogórkami w roli głównej. Im więcej rodzajów ogórków, tym lepiej (głęboko kwaszone mogą tu się nie sprawdzić – sałatka ma być przede wszystkim delikatna w smaku). Dodałam ogórki zielone, ogórki małosolne i korniszony. No i trochę kukurydzy oraz kopru, by wzbogacić smak. Co wyszło? Pożywna, delikatna i bardzo smaczna sałatka, którą wszyscy domownicy bardzo chwalili i z pewnością zagości u nas jeszcze nie raz.
Przepis własny.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti (kupiłam jeden z najtańszych, by zbyt mocno nie zgrubiał, miałam 3/4 durszlaka po ugotowaniu)
- 2 ogórki zielone szklarniowe
- 2 ogórki małosolne
- 2 ogórki korniszony – z zalewy octowej
- puszka kukurydzy
- pęczek kopru
- słoiczek 400 ml majonezu
- sól, pieprz, olej do gotowania makaronu
Wykonanie:
Makaron podzielić na długości na 3-4 części, by nie był aż tak długaśny jak przy wyciąganiu z opakowania. Ugotować go al dente, by był nadal jędrny ale już miękki. Wodę do gotowania należy posolić by była lekko słona. Odcedzić, obficie przelać zimną wodą, zostawić do odsączenia.
Zielone ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Korniszony i małosolne także pokroić w kostkę, ale zostawić ze skórką. Kukurydzę odsączyć a koper posiekać.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Połączyć dokładnie z majonezem.
Ci, którzy liczą kalorię, mogą sałatkę przygotować z makaronu pełnoziarnistego oraz jogurtu zamiast typowych składników. Reszta bez zmian.
Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
Kasia.