Skip to content

Sałatka kontrastowa. Słodka, pikantna i słona jednocześnie.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
To była kombinacja spontaniczna i w zasadzie nie spodziewałam się tak ciekawego efektu. Arbuz i dressing z miodem nadał sałatce słodyczy. Ser feta słonego posmaku. Pestki słonecznika nadały harmonii, niczym łącznik całości. Z kolei mieszanka sałat z rukolą, a zwłaszcza rukola nadały charakteru i pikanterii. Uwielbiam rukolę, niby zwykłe listki podobne do mleczu a jednak to jak rzodkiew czy chrzan między warzywami. W zasadzie rukola jest kuzynką chrzanu i rzodkiewki, nic więc dziwnego, że ma pikantny smak. Im dłużej się sałatkę je, tym więcej ciekawych smaków się odnajduje.
Idealna do dań z grilla, dobra także samodzielnie. Lekka i pożywna. Bardzo zdrowa. Budząca zainteresowanie. Błyskawiczna w wykonaniu.

Przepis własny.

Składniki:

  • mieszanka sałat z rukolą (można kupić np. w Biedronce)
  • arbuz – 1 kg
  • ser feta, lub ser sałatkowy 200g
  • słonecznik łuskany, pestki – 100g
  • miód 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Arbuza pokroić w kostkę, usunąć widoczne pestki. Ser feta kroić zimnym nożem, także w kostkę. Miód połączyć z oliwą, dodać tu szczyptę soli oraz pieprzu. 
W naczyniu układać warstwami wszystkie składniki: 
  • garść sałat, 
  • garść fety i arbuza,
  • garść ziaren słoneczniku,

Powinny wyjść 3 warstwy. Całość polać dressingiem, jednak dopiero przed podaniem, sałatka będzie dłużej świeża.

Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia 🙂

2 komentarze

  1. Anonimowy
    15 lutego, 2016 @ 2:23 pm

    Witam 🙂 bardzo zaintrygował mnie ten przepis! do jakich dań należy podawać tą sałatkę? Chyba, że to rarytas sam w sobie. Pozdrawiam, Marta 🙂

    Reply

  2. Anonimowy
    19 października, 2016 @ 8:01 pm

    Jadłam ja …. jest nieziemsko pyszna!!!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *