Szakszuka to danie popularne w krajach Afryki, po?o?onych blisko Morza ?r?dziemnego. Metoda sadzenia jajek na pomidorach jednak tak si? rozprzestrzeni?a, ?e jest ju? popularna w ca?ej Europie, zw?aszcza na Wyspach Brytyjskich. Danie jest ?atwe, jest bardzo smaczne, po?ywne – i wa?ne – jest tak?e dietetyczne. Nie u?y?am tutaj ani grama t?uszczu! Lubi? jajka usadzi? w ten spos?b, by bia?ko by?o ?ci?te a ???tko p?ynne. Idealna propozycja na sobotnie czy niedzielne ?niadanie, kiedy po ca?ym tygodniu mamy w ko?cu czas by na spokojnie usi??? przy stole i zje?? co? ciep?ego.
Przepis w?asny.
Sk?adniki:
- 2 pomidory malinowe ?redniej wielko?ci
- 2 du?e jaja
- 1/4 czerwonej papryki
- z?bek czosnku – ma?y, lub p?? wi?kszego
- wi?ksza szczypta suszonej bazylii
- szczypta pieprzu zio?owego
- szczypta soli
- 3 ga??zki natki pietruszki
- opcjonalnie: mo?na doda? p?ask? ?y?eczk? koncentratu.
Wykonanie:
Pomidory sparzy? wrz?tkiem, obra? ze sk?rki, pokroi? w drobn? kostk? posoli? – zostawi? na 10 minut by pu?ci?y sok. W?o?y? na patelni?. Papryk? tak?e pokroi? w kostk?. Czosnek przecisn?? przez prask?, do?o?y? do pomidor?w wraz z papryk?. Doda? przyprawy: bazyli?, s?l, pieprz. Sos gotowa? przez kilka minut, by pomidory lekko rozgotowa?y si? a papryka zmi?k?a.
Ca?y czas gotuj?c, zrobi? dwa wg??bienia, wbi? w nie jaja, posypa? je delikatnie sol?. Przykry? i gotowa? tak ca?o?? przez 3-7 minut, do po??danego ?ci?cia si? jaj.
Posieka? natk? pietruszki, posypa? wierzch i zajada? 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko, Kasia.
5 września, 2015 @ 8:50 am
Mo?e w ko?cu takie jajka by mi posmakowa?y 🙂
Moje-ukochane-czytadelka
17 kwietnia, 2018 @ 12:21 pm
a ile taka porcja ma ckal ?
6 października, 2015 @ 9:11 am
a ile taka porcja ma ckal ?
6 października, 2015 @ 5:17 pm
Nie liczy?am, ale mo?na zwa?y? poszczeg?lne wykorzystane produkty, zajrze? do tabeli kalorii i obliczy?. Z pewno?ci? nie b?dzie to du?a liczba 🙂