Pewnie większość z Was ma zazwyczaj w domu składniki potrzebne na wykonanie takich lanych faworków, tylko nawet o tym nie wie! Chruściki te “chodziły” za mną już od zeszłego roku, ale nie mogłam się zmobilizować, gdyż byłam pewna, że wykonanie zajmie mi bardzo bardzo dużo czasu. A tu, nie dość że są bardzo szybkie w wykonaniu to jeszcze wszystkie składniki miałam w domu dosłownie na wyciągnięcie ręki 🙂
Lane faworki okazały się niesamowicie smaczne. Jeżeli zrobimy je bardzo cienkie to będą kruche ale jednocześnie delikatne i miękkie. Jeżeli natomiast wlejemy je ciut grubszym strumieniem na gorący tłuszcz, to otrzymamy wyrób podobny w smaku do pączków. Ja będę smażyć z pewnością je ponownie w Tłusty Czwartek, bo chrusty są obłędne w smaku.
Lane faworki
Z podanych składników zapełnimy chrustami talerz obiadowy.
Lane faworki – Składniki:
- 3 jajka
- pół opakowania cukru waniliowego – 16 g
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- 25 ml spirytusu
- cukier puder
- olej do smażenia
Lane faworki – Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć niemal na biało z cukrem waniliowym, dolać mleko, dwie łyżeczki spirytusu a następnie stale miksując stopniowo dodawać mąkę. Teraz do masy dodać ubite białka, jednak na najniższych obrotach miksera. Ciasto jest ciut bardziej geste niż to na naleśniki.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, wystarczy nalać go na wysokość 3 cm. Dolać do niego resztkę spirytusu. Olej bardzo dobrze rozgrzać, tak jak na frytki (temp. 180 stopni).
Chrusty wlewać na olej np. szprycą do kremów, rękawem cukierniczym, butelką z “dziubkiem”. Można także posłużyć się woreczkiem foliowym. Smażyć na złoty kolor rumieniąc z obu stron.
Posypać cukrem pudrem! I cieszyć się smakiem, smacznego! 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Zrobiłam. Faworki pyszne, polecam robić odrazu potrójna porcję ciasta 🙂 Ania.
Anonimowy
16 stycznia, 2016 @ 9:14 am
Zrobiłam. Faworki pyszne, polecam robić odrazu potrójna porcję ciasta 🙂 Ania.
Strzegomia
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Super 🙂 Takie faworki w tym roku zrobię dzieciakom …nie znałem tego przepisu 😉
Strzegomia
17 stycznia, 2016 @ 2:10 pm
Super 🙂 Takie faworki w tym roku zrobię dzieciakom …nie znałem tego przepisu 😉
Unknown
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
ile cukru pudru?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Troszkę. Tylko tyle by oprószyć chrusty, około łyżka stołowa. Dobrego dnia 🙂
Unknown
18 stycznia, 2016 @ 6:07 am
ile cukru pudru?
Katarzyna Rzepecka
18 stycznia, 2016 @ 8:16 am
Troszkę. Tylko tyle by oprószyć chrusty, około łyżka stołowa. Dobrego dnia 🙂
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Oj Kasiu, ale kusisz 🙂 zrobię na pewnwo 🙂
Anna Maciejewska
21 stycznia, 2016 @ 2:16 pm
Oj Kasiu, ale kusisz 🙂 zrobię na pewnwo 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Ciekawa jestem czy sprawdzi się mleko roślinne w tych chruścikach np. mleko kokosowe.
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm
Myslę, że spokojnie można modyfikowac ten przepis innym rodzajem mleka 🙂 pozdrawiam ciepło.
Anonimowy
27 stycznia, 2016 @ 9:47 am
Ciekawa jestem czy sprawdzi się mleko roślinne w tych chruścikach np. mleko kokosowe.
Katarzyna Rzepecka
27 stycznia, 2016 @ 12:40 pm
Myslę, że spokojnie można modyfikowac ten przepis innym rodzajem mleka 🙂 pozdrawiam ciepło.
ata
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Zapomniałam o tym przepisie a jest tani i szybki,a chrusty pyszne, dziekuje za przypomnienie.
ata
5 lutego, 2018 @ 7:09 pm
Zapomniałam o tym przepisie a jest tani i szybki,a chrusty pyszne, dziekuje za przypomnienie.
Michalina Smolnicka
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Czy mogę użyć octu zamiast spirytusu?
Michalina Smolnicka
8 lutego, 2018 @ 1:32 pm
Czy mogę użyć octu zamiast spirytusu?