Wiem, wiem, ?e ostatnio sporo go??bkowych da? na blogu 🙂 Obiecuj?, ?e przez jaki? czas ich nie b?dzie, jednak jeszcze dzi? zapraszam na propozycj? go??bk?w z farszem bez mi?sa. Nigdy nie robi?am go??bk?w z ryb? w sk?adzie, wcze?niej nie wpad?am na taki pomys?, a? do teraz. Danie okaza?o si? niebanalnym smako?ykiem na naszym stole a zaserwowa?am je w ?rod? Popielcow?. To chyba grzech w tak ogromny post zajada? takie pyszno?ci 😉 Ale c??, sta?o si?. Go??bki smakuj? jeszcze lepiej kiedy s? uzupe?nione sosem pieczarkowym i naprawd? nie warto z niego rezygnowa? ze wzgl?du na ?y?k? m?ki czy ?mietan? – ca?ego i tak nie zjemy w pojedynk? a ?wietnie podkre?la smak go??bk?w 😉
Danie to polecam te? na Wigili? Bo?ego Narodzenia – z pewno?ci? zaskoczy zaproszonych go?ci 🙂
Sk?adniki na 12-15 go??bk?w:
- du?a (jak najwi?ksza) g??wka kapusty w?oskiej
- 1,2 kg filet?w ryby ( u?y?am mro?one – ?wie?ych mo?na kupi? mniej)
- oliwa z oliwek
- sok z po?owy cytryny
- 250 g pieczarek
- 200 g ry?u bia?ego
- 1 du?a cebula
- przyprawy: s?l, pieprz, mielony imbir, czosnek granulowany, bazylia (mo?na te? u?y? przyprawy do ryb)
- woda z dodatkiem soli do podlania go??bk?w – oko?o 1 szklanka
na sos:
- 250 g pieczarek
- s?l i pieprz
- 500 ml wody
- 100 ml s?odkiej ?mietany 12-18%
- ?y?ka m?ki pszennej
- ?y?ka oleju do podsma?enia
Wykonanie:
Ry? ugotowa? wed?ug przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, na mi?kko. Odcedzi?.
Ryb? opr?szy? obficie przyprawami, oraz skropi? sokiem z po?owy cytryny, lekko posoli?. W?o?y? na posmarowan? oliw? blaszk? i wstawi? do piekarnika na 20 minut ( temp 180 stopni). Upieczon? ryb? pokroi? w kostk?.
Pieczarki (25 dag) pokroi? w kosteczk? i razem z drobno posiekan? cebul? podsma?y? do mi?kko?ci.
Wszystkie te sk?adniki po??czy? ze sob? ( ry?, pieczarki, cebul? i ryb?). W razie konieczno?ci dosoli? lub doda? pieprzu.
Z kapusty usun?? kilka pierwszych najwi?kszych i odstaj?cych li?ci. Pozosta?e odcina? od g??ba uwa?aj?c by ich nie rozerwa?. Ja odci??am 15 kt?re nadawa?y si? do zawini?cia. Ka?dy li?? wk?ada? na wrz?tek i gotowa? oko?o 5 minut. Wyjmowa? szczypcami lub ?y?k? cedzakow?.
Nak?ada? farsz wewn?trz li?cia, zawija? zgrabne go??bki. Po zawini?ciu ?ci?? na p?asko trzonek li?cia z zewn?trznej strony (t? cz??? kt?ra bezpo?rednio jest przyro?ni?ta do g??bia), by go??bek by? zgrabniejszy i r?wno si? ugotowa?.
Go??bki u?o?y? ciasno w naczyniu do zapiekania, podla? osolon? wod? do po?owy ich wysoko?ci, skropi? oliw?, przykry? li??mi kt?re odrzucili?my na pocz?tku i wstawi? do piekarnika na 40 minut – temp 170 stopni
W tym czasie przygotowa? sos.
Pieczarki przeci?? na p?? i poci?? w plastry, podsma?y? je do mi?kko?ci z dodatkiem soli i pieprzu, podla? wod?, zagotowa?, wy??czy?. Doda? ?mietan? rozk??cona z p?ask? ?y?k? m?ki i ponownie doprowadzi? do wrzenia.
Go??bki podawa? polane sosem,
Smacznego!
Zapraszam na profil Facebook i instagram.
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
To się nazywa łamanie konwenansów 🙂 Brawo !
http://www.dziurawykociol.pl
17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am
Dziekuje 🙂
12 lutego, 2016 @ 11:49 am
To si? nazywa ?amanie konwenans?w 🙂 Brawo !
http://www.dziurawykociol.pl
12 lutego, 2016 @ 1:23 pm
Dziekuje 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
Jadłam podobne danie tylko z sosem porowym. Obłędne danie!!! Aż na samą myśl ślinka leci.
17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am
Sos porowy to także ciekawe rozwiązanie 🙂 Dobrego dnia życzę 🙂
18 lutego, 2016 @ 10:15 am
Jad?am podobne danie tylko z sosem porowym. Ob??dne danie!!! A? na sam? my?l ?linka leci.
18 lutego, 2016 @ 11:01 am
Sos porowy to tak?e ciekawe rozwi?zanie 🙂 Dobrego dnia ?ycz? 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
dzieki za pieczenie mrozonej ryby /za golabki z ryba
18 grudnia, 2016 @ 1:38 pm
dzieki za pieczenie mrozonej ryby /za golabki z ryba