Ciasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się, że robię to ciacho na bazie zwykłego mleka ( tak! tak!). Po prostu rozpuszczam galaretkę w mniejszej ilości wody a resztę uzupełniam spienionym mlekiem kiedy galaretka zacznie tężeć. Całość jest delikatna, lekko piankowa. Taki deser wspaniale się sprawdzi kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowania a prawdę pisząc – jest naprawdę w swojej prostocie bardzo, bardzo smaczny!
Składniki na blaszkę 20×30:
- paczka okrągłych biszkoptów 180-200 g
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- kubek 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 500 g słodkich truskawek
- opcjonalnie cukier puder do masy
Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w kostkę.
Galaretki rozpuścić w 1000 ml gorącej wody. Zostawić do wystygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć ubić kremówkę i do kremówki stopniowo wkręcić galaretkę. Dodać truskawki i wymieszać je z masą za pomocą łyżki. W razie konieczności masę dosłodzić cukrem pudrem.
W blaszce ułożyć jeden koło drugiego biszkopty. Wylać na nie masę i włożyć do całkowitego stężenia do lodówki.
To wszystko, smacznego!
Pozdrawiam, Kasia 🙂
rabarbarowo
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Bardzo ciekawy patent z tym spienionym mlekiem! Muszę spróbować 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Robię coś podobnego ze śniezki i daje galartekę na wierzch jeszcze, bardzo lubimy 🙂
rabarbarowo
25 kwietnia, 2016 @ 8:02 am
Bardzo ciekawy patent z tym spienionym mlekiem! Muszę spróbować 🙂
Anonimowy
25 kwietnia, 2016 @ 9:04 am
Robię coś podobnego ze śniezki i daje galartekę na wierzch jeszcze, bardzo lubimy 🙂
Beti G.
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Pysznie wygląda, poczekam tylko na sezon truskawkowy:)
Beti G.
25 kwietnia, 2016 @ 2:54 pm
Pysznie wygląda, poczekam tylko na sezon truskawkowy:)