Skip to content

Ciasto truskawkowe bez pieczenia (z kremem grysikowym).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
 Ostatnio walcz? z kilogramami truskawek. Nie to, ?ebym narzeka?a, bo strasznie je lubi?, ale czasem kilka godzin wi?cej na tarczy zegara w ci?gu dnia by?oby mile widziane :-). Zrobi?am ciasto, zrobi?am d?em domowej roboty i nalewk? truskawkow? (za kilka dni b?d? na blogu!), troch? te? zamrozi?am. Ale to w?a?nie ciasto skrad?o moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejno?ci. Pyszne! Lubicie kasze mann?? Ja uwielbiam j? na mleku z dodatkiem domowej konfitury lub z syropem truskawkowym. Postanowi?am wi?c wykorzysta? stary przepis mojej mamy na krem grysikowy. Ca?y czas pluj? sobie w brod?, ?e te? wcze?niej nie zajrza?am do jej zeszytu po ten krem, bo w dzieci?stwie to on kr?lowa? w naszym domu zamiast krem?w na bazie budyniu czy bitej ?mietany. Jest nie do zepsucia, znosi ciep?o d?u?ej ni? wi?kszo?? krem?w, a przy tym idealnie pasuje do truskawek, d?emu i herbatnik?w. 
Zach?cam do przygotowania, bo ciacho jest ?atwe i pyszne. 
Sk?adniki na blaszk? 25 x 30 cm:
  • herbatniki – oko?o 30 dag (tyle by starczy?o na trzy warstwy)
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • ?wie?e truskawki – ilo?? wg uznania
  • d?em truskawkowy – s?oiczek 400 ml
  • na krem: 4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 10 ?y?ek kaszy manny i kostka mas?a w temperaturze pokojowej, sok wyci?ni?ty z jednej cytryny
Wykonanie:
W pierwszej kolejno?ci podszykowa? sobie sk?adniki na krem. Mleko podzieli? na dwie cz??ci – 2,5 szklanki wla? do garnuszka, do?o?y? cukier i miesza? do po??czenia. Do drugiego naczynia wla? pozosta?e mleko – 1,5 szklanki i do?o?y? kasz? – po??czy? dok?adnie mieszaj?c. Mleko z cukrem zagotowa? i na gotuj?ce wla? roztw?r z kaszy. Doprowadzi? do ponownego zagotowania i chwilk? miesza? by masa by?a wyra?nie g?sta. Odstawi? do ca?kowitego wych?odzenia. Kiedy masa jest ju? ca?kowicie ch?odna i osi?gn??a temperatur? pokojow? to zabieramy si? za zmiksowanie jej z mas?em. Mas?o ucieramy na puch (mo?na doda? troszk? cukru) i ?y?ka po ?y?ce stale miksuj?c dodajemy ugotowan? wcze?niej kasz?. Na ko?cu wkr?camy sok z cytryny.
Galaretk? przygotowa? wg przepisu z opakowania, da? jednak szklank? wody mniej (jest ciep?o i jednak galaretka mo?e si? kiepsko trzyma?). Pozostawi? do st??enia.
Na blaszce uk?ada? warstwami kolejno:
– herbatniki
– p?? kremu
– cienka warstwa d?emu
– herbatniki

– drugie p?? kremu
– cienka warstwa d?emu
– herbatniki
– truskawki
– galaretka
Ciasto wstawi? do lod?wki by si? sch?odzi?o.

Smacznego!
Pozdrawiam ciep?o 🙂
Je?eli jeszcze nie obserwujesz bloga, to zapraszam do ?ledzenia go przez Facebook lub Instagram!

6 komentarzy

  1. Szybka Pizza
    17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am

    Ciasto wygląda, jakby było kupione w sklepie 🙂 Super! Spróbuję takie zrobić, ale pewnie nie wyjdzie mi tak ładne 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

      Ciasto bardzo dobrze sie kroi 🙂 z pewnoscia bedzie wygladac rownie dobrze 🙂

      Reply

  2. olaf
    17 kwietnia, 2018 @ 12:11 pm

    Wygląda bardzo ładnie. Lubię ciasta bez pieczenia, dzięki za przepis
    pozdrawiam Olaf

    Świat bez barier

    Reply

  3. Szybka Pizza
    13 czerwca, 2016 @ 8:47 am

    Ciasto wygl?da, jakby by?o kupione w sklepie 🙂 Super! Spr?buj? takie zrobi?, ale pewnie nie wyjdzie mi tak ?adne 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      13 czerwca, 2016 @ 9:06 am

      Ciasto bardzo dobrze sie kroi 🙂 z pewnoscia bedzie wygladac rownie dobrze 🙂

      Reply

  4. olaf
    13 czerwca, 2016 @ 10:34 am

    Wygl?da bardzo ?adnie. Lubi? ciasta bez pieczenia, dzi?ki za przepis
    pozdrawiam Olaf

    ?wiat bez barier

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *