Skip to content

Truskawianki

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Nie mog? si? doczeka? naszych polskich jag?d. Dosz?y mnie s?uchy, ?e zaczynaj? si? pojawia? na ryneczkach, jednak jeszcze ich nie spotka?am. Marz? mi si? domowe jagodzianki ale przecie? zawsze zamiast jagodowego wn?trza mo?na zrobi? inne nadzienie, np. komponuj?c truskawianki. Sprawdz? si? te? tutaj maliny, bor?wki ameryka?skie czy poziomki.  Polecam te bu?eczki podane z kubkiem ciep?ego kakao! 🙂
 

TRUSKAWIANKI

Sk?adniki na 16 sztuk.
 
ciasto:
  • 0,5 kg m?ki pszennej
  • 7 g suchych dro?d?y
  • 75 g roztopionego, ch?odnego ju? mas?a
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajo
  • p?? szklanki cukru
  • szczypta soli
farsz:
  • 400 g truskawek
  • 4 ?y?ki cukru
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 ?y?ki gor?cej wody
  • opcjonalnie sk?rka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:

Przygotowa? ciasto: dro?d?e wymiesza? z m?k?, doda? wszystkie sk?adniki opr?cz mas?a. Wyrobi? na elastyczne, j?drne ciasto i dopiero teraz na ko?cu doda? jeszcze p?ynne ale ju? ch?odne rozpuszczone mas?o. Ponownie wyrobi? do ca?kowitego po??czenia si? mas?a z ciastem. Ciasto w?o?y? do opr?szonej m?k? miski, nakry? ?ciereczk? i ostawi? w ciep?e miejsce do wyro?ni?cia na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoi? swoj? obj?to??.
Wyro?ni?te ciasto jeszcze raz przerobi?. Na stolnicy, lub blacie kuchennym (na powierzchni kt?ra nie b?dzie podatna na klejenie si? do niej ciasta) bez pomocy m?ki uformowa? wa?ek. Wa?ek podzieli? na 4 cz??ci. Ka?dy z czterech podzieli? na kolejne 4 cz??ci tak, by w sumie wysz?o nam 16 cz??ci jednakowej wielko?ci z ca?ego ciasta.
Z truskawek usun?? szypu?ki, umy? je i otoczy? cukrem.
Ka?dy kawa?ek ciasta rozp?aszczy? d?oni? na owalny p?aski placuszek. Na ?rodek nak?ada? po 2-3 (w zale?no?ci od wielko?ci) truskawki. Placuszki zawija? jak sakiewk?. Pami?ta? by nie u?ywa? m?ki, gdy? utrudni to sklejenia truskawianek. Ka?d? bu?eczk? uk?ada? na papierze do pieczenia, ??czeniem do do?u. Zostawi? je jeszcze na 20 minut by podros?y.
Truskawianki wstawi? do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni. Piec 20-22 minuty na jasno br?zowy kolor.
Do cukru pudru doda? 2 ?y?ki gor?cej wody. Energicznie miesza? by ca?kowicie si? rozpu?ci?. Polukrowa? bu?eczki.
Smacznego!!
Zapraszam po wi?cej zdj?? na Instagram,
a na Facebook by by? aktualnie z nowymi wpisami.
Pozdrawiam ciep?o,

2 komentarze

  1. Ada
    17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am

    Wygląda naprawdę niesamowicie 🙂 A nazwa idealnie pasuje 😉 Gdy tylko dorwę truskawki (schodzą u nas w tempie ekspresowym), to zrobię 🙂

    Reply

  2. Ada
    8 lipca, 2016 @ 9:46 am

    Wygl?da naprawd? niesamowicie 🙂 A nazwa idealnie pasuje 😉 Gdy tylko dorw? truskawki (schodz? u nas w tempie ekspresowym), to zrobi? 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *