Skip to content

Truskawianki

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Nie mogę się doczekać naszych polskich jagód. Doszły mnie słuchy, że zaczynają się pojawiać na ryneczkach, jednak jeszcze ich nie spotkałam. Marzą mi się domowe jagodzianki ale przecież zawsze zamiast jagodowego wnętrza można zrobić inne nadzienie, np. komponując truskawianki. Sprawdzą się też tutaj maliny, borówki amerykańskie czy poziomki.  Polecam te bułeczki podane z kubkiem ciepłego kakao! 🙂
 

TRUSKAWIANKI

Składniki na 16 sztuk.
 
ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 75 g roztopionego, chłodnego już masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajo
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
farsz:
  • 400 g truskawek
  • 4 łyżki cukru
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:

Przygotować ciasto: drożdże wymieszać z mąką, dodać wszystkie składniki oprócz masła. Wyrobić na elastyczne, jędrne ciasto i dopiero teraz na końcu dodać jeszcze płynne ale już chłodne rozpuszczone masło. Ponownie wyrobić do całkowitego połączenia się masła z ciastem. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, nakryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przerobić. Na stolnicy, lub blacie kuchennym (na powierzchni która nie będzie podatna na klejenie się do niej ciasta) bez pomocy mąki uformować wałek. Wałek podzielić na 4 części. Każdy z czterech podzielić na kolejne 4 części tak, by w sumie wyszło nam 16 części jednakowej wielkości z całego ciasta.
Z truskawek usunąć szypułki, umyć je i otoczyć cukrem.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć dłonią na owalny płaski placuszek. Na środek nakładać po 2-3 (w zależności od wielkości) truskawki. Placuszki zawijać jak sakiewkę. Pamiętać by nie używać mąki, gdyż utrudni to sklejenia truskawianek. Każdą bułeczkę układać na papierze do pieczenia, łączeniem do dołu. Zostawić je jeszcze na 20 minut by podrosły.
Truskawianki wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni. Piec 20-22 minuty na jasno brązowy kolor.
Do cukru pudru dodać 2 łyżki gorącej wody. Energicznie mieszać by całkowicie się rozpuścił. Polukrować bułeczki.
Smacznego!!
Zapraszam po więcej zdjęć na Instagram,
a na Facebook by być aktualnie z nowymi wpisami.
Pozdrawiam ciepło,

2 komentarze

  1. Ada
    17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am

    Wygląda naprawdę niesamowicie 🙂 A nazwa idealnie pasuje 😉 Gdy tylko dorwę truskawki (schodzą u nas w tempie ekspresowym), to zrobię 🙂

    Reply

  2. Ada
    8 lipca, 2016 @ 9:46 am

    Wygląda naprawdę niesamowicie 🙂 A nazwa idealnie pasuje 😉 Gdy tylko dorwę truskawki (schodzą u nas w tempie ekspresowym), to zrobię 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *