Skip to content

Jogurtowe jagodzianki z białym serem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Jagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki – po ten przepis zapraszam tutaj. Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale według mojego gustu ciasto jest znaczenie smaczniejsze, delikatniejsze, wilgotniejsze i bardziej kremowe. Dlaczego? Mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym. Ciasto przez tą zmianę zyskało w smaku bardzo dużo. Nigdy nie jadłam tak pysznych jagodzianek, i nie żartuje. Próbowałam wiele przepisów, które były smaczne, ale żadne nie zachwyciły mnie aż tak 🙂 Ciasto to jest troszkę bardziej wymagające, przez co trudniej zawinąć bułeczki i lepiej pójść w stronę innego kształtu, jednak każda minuta pracy jest warta osiągniętego smaku. Ja z pewnością będę wracać po tą recepturę przy struclach, bo to ciasto ma jeszcze jedną ważną zaletę – sporo dłużej się trzyma niż to, które jest na bazie mleka czy wody. Na drugi dzień jagodzianki są równie smaczne. Polecam! 🙂

Jogurtowe jagodzianki

 Składniki na około 15 drożdżówek:

  • 450 g mąki pszennej typ 500
  • 450 g jogurtu naturalnego ( gęstego jak np. śmietana 18%, jeżeli jest dość rzadki można ująć 2-3 łyżki)
  • opakowanie 7 g drożdży instant
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 70 g masła, roztopionego w rondelku, przestygniętego
  • 1 duże roztrzepane jajo do posmarowania jagodzianek
  • 200 g gęstego białego sera drobno mielonego + cukier do dosłodzenia
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • szklanka jagód leśnych
  • 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody – potrzebne do przygotowania lukru
Wykonanie:
 
Mąkę wymieszać z drożdżami. Do tego dodać: jogurt, cukier, sól i zagnieść na gładką masę. Na koniec dodać chłodne ale jeszcze płynne masło i ponownie zagnieść tak by całe się wchłonęło. Ciasto uformować w kulkę, włożyć do omączonej miski, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.
Ser zmiksować z cukrem waniliowym i posłodzić do smaku zwykłym cukrem. Ilość wg uznania. Jagody umyć.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, należy jeszcze raz je przerobić po czym na lekko omączonej stolnicy rozwałkować je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm. Ciasto posmarować serkiem i posypać jagodami. Zawinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Z wałka odcinać kawałki – tak grube by było ich około 15 stuk ( po około 2,5 cm). Układać je na omączonej blaszce. Posmarować roztrzepanym jajem.

 

Tak przygotowane jagodzianki wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 30 minut na mocno złoty kolor. Studzić przy uchylonych drzwiczkach i pozwolić jagodziankom całkowicie ostygnąć.
Cukier puder połączyć z gorącą wodą (3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki wody) – mieszać energicznie aż cukier się rozpuści i polać lukrem jagodzianki.
To wszystko 🙂
Smacznego!
Po więcej jak zwykle zapraszam na Instagram i Facebook.

2 komentarze

  1. kociolek-pysznosci
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Wyglądają bardzo apetycznie, super domowe jagodzianki.

    Reply

  2. kociolek-pysznosci
    5 lipca, 2016 @ 8:08 am

    Wyglądają bardzo apetycznie, super domowe jagodzianki.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.