Skip to content

Smerfny tort o smaku lodowych cukierków!

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Pomysł na ten torcik narodził się już bardzo dawno temu. Ponad pół roku temu. Kupiłam wtedy barwniki i ułożyłam sobie plan działania, szczegółowy przepis. Jednak na takie wypieki trzeba mieć natchnienie, przynajmniej w moim wykonaniu. Ja wolę gotować niż piec ciasta i zawsze pieczenie odkładam na koniec listy rzeczy do upichcenia. Jednak Dzień Dziecka to idealny moment by sięgnąć po coś właśnie tak zabawnego jak Smerfny niebieski torcik zakrapiany miętowymi cukierkami i zabarwiany odrobiną niebieskiego koloru – pal licho odrobinę chemii, raz na rok można. Niech żyją dzieci 🙂
Składniki na biszkopt małą tortownicę:
  • 5 małych świeżych jaj
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej poznańskiej Lubella
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • odrobinka (dosłownie na końcu łyżeczki) niebieskiego barwnika w proszku
Blaszkę posmarować cienko masłem i posypać bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodać stale miksując jedno po drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka po łyżce mąki i wkręcać je do masy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać barwnik.
Do ciasta nie dodaje proszku do pieczenia.
Ciasto przelać do formy i piec 35 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, zrzucić ciasto we formie na podłogę z wysokości około 50 cm, po czym włożyć je ponownie do piekarnika i chłodzić przy otwartych drzwiczkach. Zabieg zrzucenia ciasta wyrównuje ciśnienie wewnątrz wypieku, dzięki czemu biszkopt nie opada – jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia.
Składniki na krem:
  • 0,5 l mleka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła o temperaturze pokojowej
Z 0,5 litra mleka odlać pół szklanki, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrem wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny i stale mieszając doprowadzić do ponownego wrzenia. Wyłączyć, pozostawić do całkowitego wychłodzenia.
Masło rozbić mikserem i łyżka po łyżce wkręcać do niego wcześniej przygotowaną masę. Do części kremu można dodać odrobinkę barwnika.
Pozostałe składniki:
  • około 15 sztuk cukierków o smaku  lodowym
  • 25 ml wody
  • pianki w kształcie smerfów
Do małego rondelka włożyć cukierki i wodę, podgrzać je i mieszać do rozpuszczenia.
Wykonanie końcowe:

Biszkopt przekroić tak, by powstały 3 blaty. Każdy blat uprzednio nasączyć ponczem przygotowanym z cukierków i dopiero przełożyć warstwą kremu. Ścisnąć dobrze ciasto, posmarować cienko kremem tort z wierzchu i po bokach oraz ozdobić piankami.
Przechowywać w lodówce i smacznego! 🙂
Ps. Ciasto jest tylko delikatnie miętowe, by nadać mu większy posmak, można dodać pokruszone cukierki także do kremu – bezpośrednio na początku do mleka.

Wszystkiego dobrego dla dużych i małych dzieciaków 🙂

Instagram /// Facebook

2 komentarze

  1. Lena
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    cudowny:)

    Reply

  2. Lena
    30 maja, 2016 @ 6:38 pm

    cudowny:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *