Jagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki – po ten przepis zapraszam tutaj. Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale według mojego gustu ciasto jest znaczenie smaczniejsze, delikatniejsze, wilgotniejsze i bardziej kremowe. Dlaczego? Mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym. Ciasto przez tą zmianę zyskało w smaku bardzo dużo. Nigdy nie jadłam tak pysznych jagodzianek, i nie żartuje. Próbowałam wiele przepisów, które były smaczne, ale żadne nie zachwyciły mnie aż tak 🙂 Ciasto to jest troszkę bardziej wymagające, przez co trudniej zawinąć bułeczki i lepiej pójść w stronę innego kształtu, jednak każda minuta pracy jest warta osiągniętego smaku. Ja z pewnością będę wracać po tą recepturę przy struclach, bo to ciasto ma jeszcze jedną ważną zaletę – sporo dłużej się trzyma niż to, które jest na bazie mleka czy wody. Na drugi dzień jagodzianki są równie smaczne. Polecam! 🙂
Jogurtowe jagodzianki
Składniki na około 15 drożdżówek:
- 450 g mąki pszennej typ 500
- 450 g jogurtu naturalnego ( gęstego jak np. śmietana 18%, jeżeli jest dość rzadki można ująć 2-3 łyżki)
- opakowanie 7 g drożdży instant
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 70 g masła, roztopionego w rondelku, przestygniętego
- 1 duże roztrzepane jajo do posmarowania jagodzianek
- 200 g gęstego białego sera drobno mielonego + cukier do dosłodzenia
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- szklanka jagód leśnych
- 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody – potrzebne do przygotowania lukru
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami. Do tego dodać: jogurt, cukier, sól i zagnieść na gładką masę. Na koniec dodać chłodne ale jeszcze płynne masło i ponownie zagnieść tak by całe się wchłonęło. Ciasto uformować w kulkę, włożyć do omączonej miski, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.
Ser zmiksować z cukrem waniliowym i posłodzić do smaku zwykłym cukrem. Ilość wg uznania. Jagody umyć.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, należy jeszcze raz je przerobić po czym na lekko omączonej stolnicy rozwałkować je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm. Ciasto posmarować serkiem i posypać jagodami. Zawinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Z wałka odcinać kawałki – tak grube by było ich około 15 stuk ( po około 2,5 cm). Układać je na omączonej blaszce. Posmarować roztrzepanym jajem.
Tak przygotowane jagodzianki wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 30 minut na mocno złoty kolor. Studzić przy uchylonych drzwiczkach i pozwolić jagodziankom całkowicie ostygnąć.
Cukier puder połączyć z gorącą wodą (3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki wody) – mieszać energicznie aż cukier się rozpuści i polać lukrem jagodzianki.
To wszystko 🙂
Smacznego!
kociolek-pysznosci
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Wyglądają bardzo apetycznie, super domowe jagodzianki.
kociolek-pysznosci
5 lipca, 2016 @ 8:08 am
Wyglądają bardzo apetycznie, super domowe jagodzianki.