Piernik z Inką. Maksymalnie intensywne i maksymalnie wilgotne ciasto z przyprawami korzennymi i nutką smaku kawy zbożowej – idealnie pasuje do kubka naszej ulubionej kawy a nawet herbaty. Przełożony dżemem z leśnych owoców i podkreślony ganache czekoladowym wprost rozpływa się w ustach. Fenomenalny piernik, który nie musi dojrzewać i który pobije na głowę wiele innych świątecznych wypieków. Takiego wypieku nie dostaniecie w żadnej piekarni, gorąco polecam! 🙂
Piernik z Inką
Składniki (foremka o wymiarach 14 x 24 cm):
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki dżemu z leśnych owoców
- opakowanie naturalnej przyprawy do piernika – 20 g
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki Inki Klasycznej
- 230 ml mleka
- 2 jaja
- 300 g mąki pszennej
polewa:
- 70 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g dobrej mlecznej czekolady
- płaska łyżka Inki Klasycznej
- orzechy, migdały, skórka pomarańczowa do ozdobienia wierzchu
Do przełożenia – 200 g dżemu z leśnych owoców.
Wykonanie:
Masło wraz z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, powidła oraz przyprawę do piernika i podgrzać chwilę, stale mieszając, by wszystkie składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia.
Jajka roztrzepać.
Do masy dodać: sodę, kawę, mleko oraz roztrzepana jaja. Zmiksować i na końcu dodać stopniowo (łyżka po łyżce) mąkę.
Ciasto wlać do posmarowanej masłem i omączonej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 55 minut (lub do suchego patyczka).
Kiedy ciasto przestygnie dzielimy je na 3 części i przekładamy dżemem.
W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, połamaną czekoladę oraz płaską łyżkę Inki. Podgrzewać do rozpuszczenia i jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto. Udekorować migdałami, skórką pomarańczową i orzechami.
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło,
Kasia 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am
https://www.facebook.com/poezjasmakowblogkulinarny/posts/909540059214670?notif_id=1512634810957178¬if_t=like
Zdjęcie ciasta nadesłane przez panią Anię. Dziękuję.
Katarzyna Rzepecka
7 grudnia, 2017 @ 8:22 am
https://www.facebook.com/poezjasmakowblogkulinarny/posts/909540059214670?notif_id=1512634810957178¬if_t=like
Zdjęcie ciasta nadesłane przez panią Anię. Dziękuję.