Skip to content

Zupa śledziowa i ziemniaki gotowane w mundurkach.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Zupę śledziową uwielbiamy wszyscy. To dla mojej rodziny absolutne comfort food, czyli danie które jest jednocześnie tradycyjne i ma znaczenie sentymentalne oraz takie, do którego często wracamy. Jest tak przez nas lubiane, że zawsze mam problem znaleźć czas na przygotowanie własnego przepisu na bloga, bo znika nim się obejrzę 🙂 Odkąd sięgam pamięcią, w dni postne stawał na naszym stole chłodnik ze śledzia, podkreślony świeżą cebulką, do którego obowiązkowo musiały się pojawić ziemniaki w mundurkach. I tak jest do dziś. I tak będzie jeszcze przez wiele lat, bo tak najbardziej lubimy zajadać solone filety śledziowe 🙂 To danie, ta zupa śledziowa, to także jedna z dwunastu potraw we Wigilię Bożego Narodzenia.

 


Zupa śledziowa

Składniki na 4 porcje:
  • filety śledziowe solone – 4 sztuki
  • naturalna maślanka – 250 ml
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny – 250 ml
  • mleko – 200 ml
  • 1 cebula
  • sól i pieprz, oraz łyżeczka octu jako przyprawy
  • 0,5 kg ziemniaków (lub wg uznania)
Wykonanie:
Filety pokroić na mniejsze kawałki. Wypłukać je z nadmiaru soli. Jeżeli są bardzo słone, powinno się je nawet zostawić w wodzie na minimum godzinę, by wypuściły nadmiar soli, gdyż łatwiej później całość dosolić niż zjeść zbyt słoną.
Do garnka włożyć maślankę, śmietanę, mleko, cebulkę posiekaną w drobną kosteczkę oraz opłukane filety i zostawić na minimum godzinę w lodówce, by się zupa się przegryzła. Przyprawy: sól oraz pieprz w obfitej ilości, oraz łyżeczkę octu dodajemy dopiero przed podaniem.
W czasie kiedy zupa śledziowa nabiera jednolitego smaku, zabieramy się za gotowanie ziemniaków.
Dokładnie umyć ziemniaki, zalać zimną wodą trochę ponad ich poziom, dodać soli do gotowania. Gotujemy je tak, jak obierane ziemniaki  – do miękkości. Oznaką ugotowanych ziemniaków w mundurkach jest popękana skórka, ale najlepiej sprawdzić ich miękkość oraz łatwość obierania widelcem. Odcedzić, i gdy tylko dadzą się chwycić w dłoń – obrać ze skórki.
Podawać schłodzoną w lodówce zupę – z gorącymi jeszcze ziemniaczkami.
Smacznego obiadu 🙂

zupa śledziowa

6 komentarzy

  1. Simon Pater
    17 kwietnia, 2018 @ 12:06 pm

    Tak zupka jest swietna!! Moja babcia taka robi zawsze w piatek:P szukalem przepisu. Teraz mam i na pewno zrobie. Dzieki

    Reply

  2. Simon Pater
    21 czerwca, 2017 @ 9:56 pm

    Tak zupka jest swietna!! Moja babcia taka robi zawsze w piatek:P szukalem przepisu. Teraz mam i na pewno zrobie. Dzieki

    Reply

  3. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am

    jadłam u moich przyjaciół w Wielkopolsce i jest pyszna

    Reply

  4. Anonimowy
    27 października, 2017 @ 3:03 pm

    jadłam u moich przyjaciół w Wielkopolsce i jest pyszna

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *