Skip to content

Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Karkówka duszona w kapuście kwaszonej (czy też karkówka pieczona z kapustą kwaszoną), to coraz bardziej popularne w naszym kraju danie zaczerpnięte z kuchni staropolskiej. Firmy kateringowe wpisują ją w menu weselne czy komunijne, a my co chwila wyszukujemy idealnej receptury. Nic dziwnego – karkówka duszona w kapuście jest niezwykle delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, mięciutka – obłędna. Ale to dodatek odpowiedniego sosu napędza cały smak. Kiedy zrobiłam to danie pierwszy raz, to czegoś mi brakowało. Długo szukałam odpowiednich przypraw podnoszących smak całej potrawy, aż do momentu, w którym przygotowałam domowy sos myśliwski. To był strzał w 10. 
Jak smakuje danie? Szczerze? Lubicie bigos? – To coś bardzo podobnego, ale… Dużo łatwiejszego.



Składniki:

  • karkówka wieprzowa 1 kg
  • kapusta kwaszona 1 kg
sos myśliwski:
  • 2 szklanki rosołu
  • garść suszonych grzybków
  • pół czerwonej papryki
  • 1 tarty ogórek kwaszony
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • nieduża cebula posiekana w kostkę
  • puszka pomidorów krojonych
  • 100 ml czerwonego wina
  • sól, pieprz, słodka papryka czerwona w proszku jako przyprawy
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, należy ją opłukać pod bieżącą wodą do pożądanej kwasowości. Następnie wstawić do garnka z wodą i gotować przez 60 minut na miękko. 
W tym czasie pokroić karkówkę na plastry, posolić ją lekko i oprószyć pieprzem.
Przygotować sos: 
Do garnka wlać rosół, dołożyć grzybki, czosnek, cebulę, paprykę i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut i po tym czasie dołożyć pozostałe składniki, czyli: wino, pomidory, ogórki oraz przyprawy wedle uznania. Sos powinien na tym etapie mieć wyrazisty smak – złagodnieje podczas pieczenia, oddając aromaty mięsu i kapuście. Doprowadzać do wrzenia jeszcze przez 30 minut, co jakiś czas mieszkając.  
Na dnie naczynia żaroodpornego, blaszki (itp) ułożyć 1/3 część kapusty, polać sosem i położyć kilka plastrów mięsa. Czynność tę powielić drugi raz i przykryć ponownie kapustą oraz sosem, pamiętając, by mięso pozostało wewnątrz kapusty, a ostatnia warstwa (tak jak i pierwsza) była złożona z kapusty i sosu. 
Całość szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub przykryć pokrywką, by dusiło się, a nie piekło. Wstawić do piekarnika na dwie godziny – temperatura 170 stopni. 
Podawać samo lub na przykład z kluskami śląskimi, albo pieczonymi ziemniakami.
Pysznego obiadu!
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet 🙂

10 komentarzy

  1. Sylwia
    17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am

    Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło 🙂 Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    Reply

  2. Sylwia
    10 marca, 2017 @ 7:00 am

    Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło 🙂 Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    Reply

  3. Jagoda
    17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am

    Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło 🙂 Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    Reply

  4. Jagoda
    12 marca, 2017 @ 7:17 am

    Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło 🙂 Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am

    Bardzo mi się podoba. Czy można pominąć wino?

    Reply

  6. Anonimowy
    13 kwietnia, 2017 @ 3:23 pm

    Bardzo mi się podoba. Czy można pominąć wino?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *