Karkówka duszona w kapuście kwaszonej (czy też karkówka pieczona z kapustą kwaszoną), to coraz bardziej popularne w naszym kraju danie zaczerpnięte z kuchni staropolskiej. Firmy kateringowe wpisują ją w menu weselne czy komunijne, a my co chwila wyszukujemy idealnej receptury. Nic dziwnego – karkówka duszona w kapuście jest niezwykle delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, mięciutka – obłędna. Ale to dodatek odpowiedniego sosu napędza cały smak. Kiedy zrobiłam to danie pierwszy raz, to czegoś mi brakowało. Długo szukałam odpowiednich przypraw podnoszących smak całej potrawy, aż do momentu, w którym przygotowałam domowy sos myśliwski. To był strzał w 10.
Jak smakuje danie? Szczerze? Lubicie bigos? – To coś bardzo podobnego, ale… Dużo łatwiejszego.
Składniki:
- karkówka wieprzowa 1 kg
- kapusta kwaszona 1 kg
sos myśliwski:
- 2 szklanki rosołu
- garść suszonych grzybków
- pół czerwonej papryki
- 1 tarty ogórek kwaszony
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- nieduża cebula posiekana w kostkę
- puszka pomidorów krojonych
- 100 ml czerwonego wina
- sól, pieprz, słodka papryka czerwona w proszku jako przyprawy
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, należy ją opłukać pod bieżącą wodą do pożądanej kwasowości. Następnie wstawić do garnka z wodą i gotować przez 60 minut na miękko.
W tym czasie pokroić karkówkę na plastry, posolić ją lekko i oprószyć pieprzem.
Przygotować sos:
Do garnka wlać rosół, dołożyć grzybki, czosnek, cebulę, paprykę i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut i po tym czasie dołożyć pozostałe składniki, czyli: wino, pomidory, ogórki oraz przyprawy wedle uznania. Sos powinien na tym etapie mieć wyrazisty smak – złagodnieje podczas pieczenia, oddając aromaty mięsu i kapuście. Doprowadzać do wrzenia jeszcze przez 30 minut, co jakiś czas mieszkając.
Na dnie naczynia żaroodpornego, blaszki (itp) ułożyć 1/3 część kapusty, polać sosem i położyć kilka plastrów mięsa. Czynność tę powielić drugi raz i przykryć ponownie kapustą oraz sosem, pamiętając, by mięso pozostało wewnątrz kapusty, a ostatnia warstwa (tak jak i pierwsza) była złożona z kapusty i sosu.
Całość szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub przykryć pokrywką, by dusiło się, a nie piekło. Wstawić do piekarnika na dwie godziny – temperatura 170 stopni.
Podawać samo lub na przykład z kluskami śląskimi, albo pieczonymi ziemniakami.
Pysznego obiadu!
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet 🙂
Sylwia
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło 🙂 Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Dziękuję 🙂
Sylwia
10 marca, 2017 @ 7:00 am
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło 🙂 Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
Katarzyna Rzepecka
10 marca, 2017 @ 7:31 am
Dziękuję 🙂
Jagoda
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło 🙂 Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
Jagoda
12 marca, 2017 @ 7:17 am
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło 🙂 Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Bardzo mi się podoba. Czy można pominąć wino?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Tak, można 😉 wino jest po to by poprawić smak.
Anonimowy
13 kwietnia, 2017 @ 3:23 pm
Bardzo mi się podoba. Czy można pominąć wino?
Katarzyna Rzepecka
14 kwietnia, 2017 @ 8:13 pm
Tak, można ? wino jest po to by poprawić smak.