Chinkali, to oprócz chaczapuri, jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi, różni je natomiast sposób zaklejania – podczas gdy my tworzymy półksiężyce, Gruzini zlepiają sakiewki. Do chinkali wkłada się surowe mięso wyrobione z dość dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze gotowych pierożków jest bardzo soczyste, wręcz pływa w odrobinie pysznej zupy. Prawidłowo takie sakiewki najpierw delikatnie się nagryza, wypija zupę i dopiero zjada. Całość jest bardzo smaczna i warta przygotowania.
Składniki na około 35 – 40 chinkali:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajo
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka oleju
Farsz:
- 500 g karkówki wieprzowej
- ząbek czosnku
- nieduża cebula
- 250 ml rosołu
- pęczek natki pietruszki lub natki kolendry
- pieprz, sól
Wykonanie:
Mięso wraz z rosołem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekaną cebulką i garścią posiekanej natki umieścić w naczyniu i wyrobić na gładką, jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, by obie te przyprawy było mocno wyczuwalne (po ugotowaniu masa złagodnieje).
Mąkę włożyć do misy miksera, wbić jajo, wlać olej i dodać soli – zmiksować. Następnie dodać gorącą wodę i ponownie zmiksować na gładką masę. Najlepiej użyć końcówek haków.
Ciasto podsypywać mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać (np. szklanką, chociaż ja preferuję szerszy kufel do chinkali) okrągłe placuszki. Na środek placuszka nakładać po łyżce farszu i zawijać, tworząc sakiewkę.
Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, a kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez trzy minuty.
Podawać gorące z odrobiną masełka i dekoracją z natki pietruszki.
Pysznego obiadu! 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Wyglądają świetnie! Niestety z prawdziwymi chinkali łączy je jedynie wygląd 🙁
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 12:06 pm
Owszem nie musi, ale wówczas dzieje się to samo co z polską włoską pizzą… mamy smaczne danie "w stylu…".Sama Gruzja jest jeszcze dość tradycyjna,dlatego jej kuchnia robi furorę na zachodzie. Chinkali, owszem różnią się w poszczególnych regionach,ale raczej niuansami. Jak najbardziej można zastąpić mieszankę wołowiny z domieszką wieprzowiny samą wieprzowiną, można posiekać cebulę zamiast zetrzeć, dodać pietruszkę zamiast kolendry, pominąć kilka przypraw. Dodatkowo pozbawiamy się przemienienia wody, surowego mięsa, cebuli , mieszanki charakterystycznych przypraw w niesamowity wywar i to w jedyne 8-10minut. Wówczas trzeba przygotować się na jęk zawodu, osób wracających z wycieczki,desperacko 😉 poszukujących w najmniejszym stopniu powrotu do tej magii smaku. Gorąco polecam wyprawę do Gruzji. Nie studiować! Doznawać ;)Serdecznie pozdrawiam i życzę samych sukcesów w internecie. Anna Miodek
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Dziękuję za cenne uwagi i także pozdrawiam 🙂
Kamil
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Jaki czas wykonania?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
To zależy od sprawnej ręki 🙂 60-90 minut.
Anonimowy
14 marca, 2017 @ 7:23 am
Wyglądają świetnie! Niestety z prawdziwymi chinkali łączy je jedynie wygląd 🙁
Katarzyna Rzepecka
14 marca, 2017 @ 8:30 am
Dlatego, że nie trzymam się sztywnej reguły przepisu tradycyjnego?
Chinkali to tak jak i nasze pierogi – farsz nie musi być sztywno wykonany według ścisłej receptury. Ważne, by zachować zamysł samych pierożków, zawijanych w sakiewkę z surowym mięsem w środku. W ostatnim czasie przestudiowałam wiele książek kucharskich, zarówno gruzińskich jak i rosyjskich, więc nie mogę się zgodzić z tym zdaniem, że łaczy je tylko wygląd. Ale chętnie przeczytam – dlaczego Anonimie tak uważasz 🙂 ?
Anonimowy
14 marca, 2017 @ 1:37 pm
Owszem nie musi, ale wówczas dzieje się to samo co z polską włoską pizzą… mamy smaczne danie "w stylu…".Sama Gruzja jest jeszcze dość tradycyjna,dlatego jej kuchnia robi furorę na zachodzie. Chinkali, owszem różnią się w poszczególnych regionach,ale raczej niuansami. Jak najbardziej można zastąpić mieszankę wołowiny z domieszką wieprzowiny samą wieprzowiną, można posiekać cebulę zamiast zetrzeć, dodać pietruszkę zamiast kolendry, pominąć kilka przypraw. Dodatkowo pozbawiamy się przemienienia wody, surowego mięsa, cebuli , mieszanki charakterystycznych przypraw w niesamowity wywar i to w jedyne 8-10minut. Wówczas trzeba przygotować się na jęk zawodu, osób wracających z wycieczki,desperacko 😉 poszukujących w najmniejszym stopniu powrotu do tej magii smaku. Gorąco polecam wyprawę do Gruzji. Nie studiować! Doznawać ;)Serdecznie pozdrawiam i życzę samych sukcesów w internecie. Anna Miodek
Katarzyna Rzepecka
14 marca, 2017 @ 5:20 pm
Dziękuję za cenne uwagi i także pozdrawiam 🙂
Kamil
14 marca, 2017 @ 11:11 am
Jaki czas wykonania?
Katarzyna Rzepecka
14 marca, 2017 @ 5:21 pm
To zależy od sprawnej ręki 🙂 60-90 minut.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Robiłam dzisiaj na obiad pyszne ,ciasto jak na normalne pierogi,farsz z mięsa wołowo wieprzowego czas wykonania ok 50 minut polecam rodzinka zachwycona.
Anonimowy
19 marca, 2017 @ 2:23 pm
Robiłam dzisiaj na obiad pyszne ,ciasto jak na normalne pierogi,farsz z mięsa wołowo wieprzowego czas wykonania ok 50 minut polecam rodzinka zachwycona.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Czy podaje się do tego jakiś sos lub sałatkę?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:06 pm
Ja polewam masełkiem, Ale można kombinować z różnymi sosami czy dodać sałatkę, jeżeli ktoś lubi 🙂
Anonimowy
4 kwietnia, 2017 @ 6:54 am
Czy podaje się do tego jakiś sos lub sałatkę?
Katarzyna Rzepecka
4 kwietnia, 2017 @ 7:39 am
Ja polewam masełkiem, Ale można kombinować z różnymi sosami czy dodać sałatkę, jeżeli ktoś lubi 🙂