Skip to content

Kokosowiec. Puszysty biszkopt z kremem kokosowym i prażonymi wiórkami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
To ciasto, to specjał mojej mamy, podawany przez nią na specjalne okazje. Pamiętam je z dzieciństwa, ba, prawdopodobnie cała nasza rodzina kojarzy ten wypiek z naszym domem i bardzo często lubię do niego wracać, bo kiedy wszystkie inne przepisy zawodzą, kokosowiec zawsze się udaje i jest chwalony przez gości, nieraz ratując mnie z opresji po nieudanych wynalazkach (nie zawsze wszystko, co wymyślam mi wychodzi ;-)). 
Zachęcam do wykonania, gdyż ciasto jest idealnym uzupełnieniem filiżanki czarnej kawy, a nawet herbaty. Idealnie słodkie, puszyste i o fenomenalnym zapachu prażonego kokosu. 

Składniki na tradycyjną blaszkę o wymiarach około 27×35 cm


Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
Krem:
  • 0,75 l mleka 3,2%
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka drobnego cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 400 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych
Na wierzch:
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
Do nasączenia:
  • woda kokosowa
Wykonanie:
Upiec biszkopt. 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodać stale miksując jedno po drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka po łyżce mąki i wkręcać je do masy na najniższych obrotach miksera.
Do ciasta nie dodaje proszku do pieczenia.
Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 35 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, zrzucić ciasto we formie na podłogę z wysokości około 50 cm, po czym włożyć je ponownie do piekarnika i chłodzić przy otwartych drzwiczkach. 
Zabieg zrzucenia ciasta wyrównuje ciśnienie wewnątrz wypieku, dzięki czemu biszkopt nie opada – jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia.
Przygotować krem.
Z 0,75 litra mleka odlać 200 ml, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrami wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny i stale mieszając gotować, aż masa stanie się gęsta. Wyłączyć, dosypać wiórki, pomieszać by idealnie się rozłożyły w masie i pozostawić do całkowitego wychłodzenia, nie przykrywając niczym.
Gdy masa jest chodna, zabierać się za krem. Ważne, by masa była takiej samej temperatury jak masło. 
Masło rozbić mikserem i łyżka po łyżce wkręcać, dodając do niego wcześniej przygotowaną masę mleczną. 

Prażenie wiórków.
Na patelni rozgrzać masło, wsypać wiórki, cukier i prażyć je na złoty kolor. 
Etap końcowy:

Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć wodą kokosową. Przełożyć go kremem, odkładając 3 jego łyżki, by posmarować wierzch, który następie posypać prażonymi wiórkami. 
Smacznych i udanych wypieków 🙂
Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *