Skip to content

Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną to propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się surowym smakiem wybornych, pierwszych tego lata jabłek w tego rodzaju deserze. Jest to druga propozycja na tego typu ciasto bez pieczenia i mam nadzieję, że spodoba się Wam równie mocno, jak poprzednia szarlotka z mascarpone
Idealna do mocnej, esencjonalnej kawy.
Na nasączonych kawą biszkoptach i masie karmelowej znajdziemy kwaskowe jabłka i galaretkę, które fajnie kontrastują smakiem. Dopełnieniem całości jest tutaj pianka z bitej śmietany, która fenomenalnie podnosi smak całości. Ci, którzy liczą kalorie, mogą użyć jogurtu zamiast pełnej śmietany, co sprawi, że ciasto będzie troszkę lżejsze. 

Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną.

Składniki na tortownice 24 cm:
  • 100 g biszkoptów okrągłych
  • 100 ml espresso lub dobrej kawy rozpuszczalnej
  • 200 g masy kajmakowej
  • 1 galaretka zielona np. agrestowa
  • 5 dużych kwaskowych jabłek
  • 250 ml śmietany 36%
  • cukier puder według uznania
  • 3 łyżeczki żelatyny przygotowane w 50 ml wg instrukcji na opakowaniu
Wykonanie:
Biszkopty nasączyć kawą i wyłożyć na spód foremki. Posmarować masą kajmakową, tak by wyrównać spód. 
Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu (ze względu na porę roku można zmniejszyć o pół szklanki proporcję wody). Gdy zacznie tężeć (ważne! inaczej przecieknie przez spód formy), jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodając szybko do galaretki. Masę wyłożyć na spód i wstawić do lodówki. 
Kremówkę ubić na sztywno, posłodzić cukrem pudrem według uznania, dodać stopniowo tężejącą żelatynę i wyłożyć na galaretkę. 
Przechowywać w lodówce. 
Smacznego!

7 komentarzy

  1. Majka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Ależ smakowicie wygląda to ciacho 🙂 Mam na nie ochotę 🙂

    Reply

  2. Majka
    7 sierpnia, 2017 @ 11:11 am

    Ależ smakowicie wygląda to ciacho 🙂 Mam na nie ochotę 🙂

    Reply

  3. Ada
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Doprawdy genialna jest ta szarlotka, dzisiaj sobie zafundowałam taką. Mniam, mega przepis!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am

      Cieszę się, że przypadła do smaku 🙂 i dziękuję za komentarz.

      Reply

  4. Ada
    12 sierpnia, 2017 @ 4:57 pm

    Doprawdy genialna jest ta szarlotka, dzisiaj sobie zafundowałam taką. Mniam, mega przepis!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      12 sierpnia, 2017 @ 8:41 pm

      Cieszę się, że przypadła do smaku 🙂 i dziękuję za komentarz.

      Reply

      • ruda806
        23 sierpnia, 2020 @ 11:30 am

        Szkoda, że nie da się wrzucić zdjęcia bo pokazałabym mój niewypał xD masa kajmakowa się rozpłynęła a śmietanka ma wysokość 1 cm. Połączenie smaków też mnie nie zachwyciło

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *