Skip to content

Fit sernik pieczony z białego sera. Puszysty, wilgotny i niczym od babci.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Fit sernik z  białego sera to propozycja dla tych, którzy starają się zdrowiej odżywiać i wykluczają ze swojej diety uzależniający cukier. Oczywiście sernik słodzimy, ale nie cukrem białym, tylko zamiennikami np. ksylitolem, stewią. Całość pomimo tego wychodzi bardzo puszysta, wilgotna. To taki sernik z rzędu tych babcinych niczym dobry polski wypiek. Minimum składników, maksimum pełnego serowego smaku. Idealny jako przekąska, czy dodatek do ulubionej kawy, kiedy goście u progu. Owoce dodajemy według uznania, mogą być także mrożone, a można obejść się także bez nich.

 

Łatwy fit sernik pieczony z  białego sera. Puszysty, wilgotny i niczym od babci.
 
Składniki na tortownicę 26 cm:
  • 1 kg białego sera (może być niskotłuszczowy) zmielonego trzy razy*
  • 250 ml mleka 2 – 3,2 %
  • 2 proszki budyniowe o smaku waniliowym bez cukru
  • 5 jaj
  • słodzik rozkruszony, stevia itp. zamiast cukru (cukier też można użyć ;))
  • szklanka ulubionych owoców, np. borówka amerykańska, maliny.
*można użyć serka z wiaderka, musi to być jednak ser bardzo dobrej jakości np. Mój Ulubiony.
Wykonanie:
W misie miksera umieścić ser, mleko, żółtka, proszki budyniowe i zmiksować na gładką masę. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka. Obie masy delikatnie, za pomocą łyżki wymieszać i dosłodzić do smaku.
Sernik wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, posypać owocami i wsunąć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 50 minut za złoty kolor. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sernik może mocno pójść w górę, a po uchyleniu nieco opaść. To normalne.
Polecam! I życzę smacznego 🙂

 

 

 

39 komentarzy

  1. Unknown
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Ile tego słodzika albo cukru??? Bo nie jest podane…

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am

      Najlepiej posłodzić według uznania.
      Nie każdy lubi intensywnie słodkie ciasta, tak jak ja 🙂
      Pozdrawiam ciepło,

      Reply

  2. Unknown
    16 października, 2017 @ 3:44 am

    Ile tego słodzika albo cukru??? Bo nie jest podane…

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      16 października, 2017 @ 7:15 am

      Najlepiej posłodzić według uznania.
      Nie każdy lubi intensywnie słodkie ciasta, tak jak ja 🙂
      Pozdrawiam ciepło,

      Reply

  3. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Bardzo smaczny sernik, jednak trochę się rozpada i ciężko go nałożyć w całości. Być może wina sera, ale i tak wychodzi przesmaczny.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am

      Jeżeli był użyty białe ser sobie mielony, to nie powinno być problemu. Może zbyt krótki czas pieczenia?
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

      Reply

  4. Anonimowy
    30 października, 2017 @ 12:31 pm

    Bardzo smaczny sernik, jednak trochę się rozpada i ciężko go nałożyć w całości. Być może wina sera, ale i tak wychodzi przesmaczny.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 października, 2017 @ 12:51 pm

      Jeżeli był użyty białe ser sobie mielony, to nie powinno być problemu. Może zbyt krótki czas pieczenia?
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

      Reply

  5. Hanna zabłocka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Jakie mleko? Czy może być roślinne?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

      Ja używam pelnotlustego. Mleko roslinne także nadaje się do pieczenia, więc nie powinno być żadnego problemu ☺ Pozdrawiam ciepło,

      Reply

  6. Hanna zabłocka
    16 listopada, 2017 @ 8:34 am

    Jakie mleko? Czy może być roślinne?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      16 listopada, 2017 @ 8:48 am

      Ja używam pelnotlustego. Mleko roslinne także nadaje się do pieczenia, więc nie powinno być żadnego problemu ☺ Pozdrawiam ciepło,

      Reply

  7. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 12:00 pm

    Czy piekarnik nastawiony na termoobieg, czy tylko grzanie góra dół?

    Reply

  8. Anonimowy
    9 stycznia, 2018 @ 1:58 pm

    Czy piekarnik nastawiony na termoobieg, czy tylko grzanie góra dół?

    Reply

  9. Katarzyna Rzepecka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Termoobieg:-)

    Reply

  10. Katarzyna Rzepecka
    10 stycznia, 2018 @ 9:56 am

    Termoobieg:-)

    Reply

  11. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    A mi nie wyszedł 😣 strasznie mokry się zrobił i nie dało ske go nawet pokroić, a robiłam wg przepisu.

    Reply

    • Aga
      27 sierpnia, 2019 @ 7:26 am

      Czy to wyjdzie bez termobiegu?

      Reply

      • Katarzyna Rzepecka
        27 sierpnia, 2019 @ 7:31 am

        Też wyjdzie, ale można podtrzymać chwilę dłużej w piekarniku.

        Reply

  12. Anonimowy
    11 lutego, 2018 @ 6:59 am

    A mi nie wyszedł ? strasznie mokry się zrobił i nie dało ske go nawet pokroić, a robiłam wg przepisu.

    Reply

  13. Aleksandra
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Czy owoce mogą być mrożone? Czy trzeba je rozmrozić wpierw?

    Reply

  14. Aleksandra
    30 marca, 2018 @ 11:31 am

    Czy owoce mogą być mrożone? Czy trzeba je rozmrozić wpierw?

    Reply

  15. Martyna
    6 października, 2018 @ 1:00 pm

    Mi tez nie wyszedł. Opadł od razu, nie jest podane w przepisie czy termoobieg czy konwencjonalne pieczenie- musiałam dopiekac, bo nie dość ze opadł to wylewało sie ciasto. Robiłam Wgl przepisu.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      6 października, 2018 @ 1:38 pm

      Warto czytać komentarze innych, czasem są w nich odpowiedzi. Nie wiem dlaczego po ponad 50 minutach sernik był lejacy. Czy to był napewno sobie zmielony ser? To aż niemożliwe przy tych proporcjach.

      Reply

  16. Ania B
    7 listopada, 2018 @ 12:07 pm

    Witam
    Czy zamiast owoców moze być mus z mango ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      7 listopada, 2018 @ 1:58 pm

      Nie robiłam nigdy z musem, ale myślę, że kiedy się to położy na wierch to też powinno być pysznie.

      Reply

  17. Ja
    25 grudnia, 2018 @ 9:14 pm

    Ciasto wyszło puszyste i wilgotne, wszystko zrobione tak jak w przepisie… a po 24 godzinach sernik zaczął pleśnieć od dołu. Był trzymany w chłodnym miejscu, wszystkie składniki były świeże. Co mogło być tego przyczyna?????

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      26 grudnia, 2018 @ 1:20 pm

      Nie mam pojęcia ? czy możliwe jest aby były to tylko przebarwienia od blaszki?

      Reply

  18. trener personalny
    30 marca, 2019 @ 10:50 am

    Przepyszne 🙂 Jak tylko znajdę chwilkę to upiekę. Zamiast stewii używam etyrolu albo ksylitolu, stewia ma posmak którego nie lubię. Pozdrawiam cieplutko 🙂

    Reply

  19. Sylwia
    17 kwietnia, 2019 @ 6:14 pm

    Czy ser mój ulubiony muszę jeszcze modlić czy w takiej formie w jakiej jest użyć ??

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2019 @ 7:09 pm

      Nie trzeba mielic:)

      Reply

  20. Zanzas
    2 listopada, 2019 @ 8:27 pm

    Witam 🙂 Bardzo proszę o informację te proszki budyniowe to jakiej gramatury mają być? 🙂 Pozdrawiam! ❤️

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      6 listopada, 2019 @ 6:52 am

      Standardowe – około 30 g

      Reply

  21. Monika
    16 grudnia, 2019 @ 11:06 am

    Jajka L czy M

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      16 grudnia, 2019 @ 11:33 am

      Ja zawsze używam wiejskich a one są duże:) więc raczej L.

      Reply

  22. Domi
    25 maja, 2020 @ 9:33 pm

    Super przepis! Dzisiaj rano upiekłam serniczek z jagodami mrożonymi. Wyszedł bardzo smaczny.

    Reply

  23. Aga
    25 grudnia, 2020 @ 3:51 pm

    Ja zrobilam z połowy porcji, z bakaliami i erytrytolem zamiast cukru.
    Ciasto przed upieczeniem było bardzo płynne, bałam się że nie wyjdzie. Jednak wyszedł wilgotny i pyszny, wszyscy się zajadają, nie tylko ci co dbają o sylwetkę.
    Dzięki za super przepis

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *